Det Kongelige Danske Kunstakademi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det Kongelige Danske Kunstakademi
Charlottenborg, Kopenhagen 2007.JPG
Det Kongelige Danske Kunstakademi holder til i denne bygningen på Kongens Nytorv 1. Bygget huser blant annet utstillingslokalet Charlottenborg og Danmarks Kunstbibliotek.
Grunnlagt1754
BeliggenhetKøbenhavns kommune
Nettstednettsted

Det Kongelige Danske Kunstakademi
55°40′49″N 12°35′14″Ø

Modellklasse på Akademiet ca. 1824 malt av C.A. Lorentzen

Det Kongelige Danske Kunstakademis billedkunstskoler har til oppgave å gi undervisning og drive forskning både innenfor den skapende kunst (maleri, skulptur, grafikk, fotografi, video og så videre) og i de teoretiske og kulturhistoriske fag, samt å foreta videreutvikling av de forskjellige faglige og tekniske disipliner som er forutsetningen for det billedkunstneriske arbeide.

Akademiet ble grunnlagt av Frederik V 31. mars 1754.[1] Forløperen var et Maler- og Tegne-Akademi opprettet av Christian VI i 1740 som ble ledet av Louis-Augustin le Clerc og Hieronimo Miani. Dette akademiet fortsatte etter fire år i privat regi ettersom bevillingen fra kongen bortfalt. I 1748 ble et nytt akademi under ledelse av Nicolai Eigtved etablert, dette fikk overdratt en del av Charlottenborg på Kongens Nytorv og ble rekonstruert ved stiftelsen av 1754.[2]Eigtved ble avsatt bare noen dager etter[3] til fordel for franskmannen J.F.J. Saly.

Kunstakademiet har gjennom 250 år innenfor sitt område vært en parallell til universitetene. Billedkunstskolene er den eneste danske høyere læreanstalt hvor billedkunstnerisk virksomhet og forskning innenfor de teoretiske og teknologiske områder er knyttet sammen.

Kunstakademiet hører i likhet med skuespillerskolene, Det Kongelige Teaters balletskole, Den Danske Filmskole og Forfatterskolen under Kulturministeriet, ikke Undervisningsministeriet.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Direktører/rektorer for det samlede Kunstakademiet (inntil 1974)[rediger | rediger kilde]

(Ikke komplett, perioden 1952–1965 mangler)

Etter 1974 fikk akademiet separate rektorater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]