Hopp til innhold

Jelling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jelling
LandDanmarks flagg Danmark
RegionSyddanmark
KommuneVejle
Postnummer7300
Befolkning3 769 (2023[1])
Høyde o.h.105 meter
Nettsidewww.jelling.dk/
Kart
Jelling
55°45′21″N 9°25′10″Ø

Jelling kirke med dronninghaugen til venstre og kongehaugen i bakgrunnen til høyre.

Jelling er en by i Jylland, i Vejle kommune i Region Syddanmark. Byen var tidligere administrasjonssenteret i Jelling kommune fra dannelsen i 1970 til regionreformen oppløste kommunen i 2007. Jelling har 3 769 (2023) innbyggere.

Jelling var hovedsetet for danekongene i sen vikingtid. Minner etter disse ligger fortsatt og er noen av Danmarks mest kjente fortidsminner. Jelling kirke ligger midt mellom to store gravhauger, Danmarks største, hver på over 70 meter i diameter og opp mot 10 meter høye. Sagnet sier at det er Danmarks grunnleggere og første kongepar – Kong Gorm og dronning Tyra – som ligger begravet her i hver sin haug.

Ved kirken står to berømte runesteiner, de såkalte Jellingsteinene. Disse står ikke på opprinnelige sted, men de er sikkert opprinnelig reist i tilknytning til kongesetet.

«Kong Gorms stein» er minst, og eldst. Den er reist av kong Gorm den gamle til minne om hans dronning. Teksten lyder:

Kong Gorm gjorde disse kumler [minnesmerker] etter sin kone Danmarks bod.

«Kong Haralds stein» går i faglitteraturen ofte bare under navnet «Jellingsteinen». Innskriften er spesiell, i og med at den er ordnet i vannrette linjer, ikke loddrette som er det vanlige ved runesteiner. Innskriften lyder:

Kong Harald bød gjøre disse kumler etter Gorm sin far og etter Thyre sin mor, den Harald som vant seg hele Danmark og Norge og gjorde danene kristne.

Fortidsminnene ved Jelling; gravhaugene, kirken og runesteinene er nå oppført på UNESCOs liste over verdens kulturminner. Dette skjedde i 1994.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «BY1: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn» (på dansk). Danmarks Statistik. Besøkt 3. mai 2024. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]