Møllehøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Møllehøj
Utsikt over Møllehøj fra Ejer Bavnehøj
Høyde 171 moh.
Primærfaktor 158 m[1]
Sekundærfaktor 192 km[2]
LandDanmark
Kommune(r)Skanderborg
RegionMidtjylland
Posisjonskart
Møllehøj ligger i Danmark
Møllehøj
Møllehøj
Møllehøj (Danmark)
Kart
Møllehøj
55°58′38″N 9°49′34″Ø

Møllehøj er det høyeste naturlige punktet i Danmark. Møllehøj er 170,86 meter høyt og ligger tett ved Ejer Bavnehøj.

Høyden ble først allment kjent i februar 2005 da nye oppmålinger viste at det er det høyeste punktet i landet. Inntil da trodde man at enten Yding Skovhøj eller Ejer Bavnehøj var Danmarks høyeste punkt. Disse to høydenes naturlige høyde er henholdsvis 9 og 51 cm lavere enn Møllehøj.

I det samme området er det hele fem menneskeskapte bronsealder-gravhauger som er høyere enn Møllehøj. Den høyeste av disse er Yding Skovhøj, eller mer presist, den midtre gravhaugen i Yding Skov, med 172,54 m.

Til tross for høyden har Møllehøj den femte lengste sekundærfaktor av alle fjell i Skandinavia.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Møllehøjs referansesadel ligger ved Landwehr ved Kielkanalen, 11 km vest for Kieler Förde. Dette er det laveste punktet på strekningen fra Møllehøj til Helpter Berg (179 moh.) langs vannskillet mellom Nordsjøen og Østersjøen (uten hensyntagen til menneskebygde kanaler). Eiderkanalen, som ble ferdigstilt i 1784, forbandt Nordsjøen med Østersjøen ved å knytte elvene Eider i vest og Levensau i øst til hverandre. Kanalen passerte vannskillet ved Landwehr og hadde der en høyde på 7 moh. Kielkanalen, som ble innviet i 1895, følger Eiderkanalens gamle trasé ved Landwehr, men vannspeilet er senket til havnivået. Høyden til sadelen ved Landwehr før byggingen av Eiderkanalen kan anslås til å ha ligget mellom 10 og 16 moh., og settes derfor til 13 moh.
  2. ^ Avstand i henhold til WGS 84 fra Møllehøj til vestsiden av Lyngebjärs knallHallandsås.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Møllesteinen som markerer Møllehøjs topp