Nonnebakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nonnebakken er navnet på et høydedrag i Odense, Danmark. På denne har ligget en av de fire danske ringborgene fra vikingtiden. Anlegget er meget strategisk plassert for å kontrollere trafikken på Odense å.

Navnet refererer til et kloster for benediktinernonner som lå her. Dette eksisterte fram til slutten av 1100-tallet, da nonnene flyttet til Dalum, som den gang lå sørvest for Odense by. Ringvollen er synlig på et kopperstikk som viser et panorama av Odense, i verket Civitates Orbis Terrarum som ble utgitt i Köln i 1612-18. Restene av anlegget ble antakelig for det meste ødelagt ved byggearbeider på slutten av 1800 tallet.

Utgravninger[rediger | rediger kilde]

Det er rapportert inn funn fra området siden slutten på 1700-tallet, men området ble først ordentlig kartlagt i 1953. Ved graving for kabelgrøfter i 1988 kom man på vollgraven, som hadde vært ca. fire meter bred og to meter dyp. Hele anlegget har vært ca. 120 meter i diameter, og dateres til 980 – 1000, altså samtidig med de andre anleggene. Det er hittil ikke funnet spor av bygninger i anlegget.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Henrik Thrane: Nonnebakken. Odenses forsvundne vikingeborg. Fyens Stiftsmuseum, Odense 1987 (28 s).