Hopp til innhold

Rungstedlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rungstedlund
Karen Blixen Museet, Rungstedlund.
PlasseringRungsted
Etablert1680
Kart
Rungstedlund
55°53′00″N 12°32′36″Ø
AdresseRungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst

Rungstedlund er et landsted med tilhørende parkområde ved Strandvejen i Rungsted, Hørsholm kommune nord for København i Danmark. Stedet huser også Karen Blixen Museum.

Landstedets historie[rediger | rediger kilde]

Den eldste delen av Rungstedlund stammer fra ca. 1680 da stedet tidligere har vært vertshus med tilhørende landbruk. På vertshuset har flere berømte personer oppholdt seg, bl.a. Ludvig Holberg og Johannes Ewald. Ewald var nedbrutt av gikt og alkohol og var i pleie på vertshuset i perioden 17731776. Han skrev mange av sine dikt mens han var på Rungstedlund, blant annet Rungsteds Lyksaligheder – En Ode. Oppholdet ga han også inspirasjon til syngespillet Fiskerne fra 1779 med den danske kongesangen Kong Christian stod ved højen mast.

Vertshuset ble lagt ned i 1803 og etter det ble gården utelukkende drevet som landbruk. Senere ble landbruket slått sammen med de nærliggende eiendommene Rungstedgaard og Folehavegaard. I 1879 ble de fire eiendommene kjøpt av Wilhelm Dinesen, Karen Blixens far.

Det Danske Akademi, som ble stiftet i 1960, har siden forfatterens død i 1962 hatt fast tilhørighet på Rungstedlund.

Rungstedlund forvaltes av Rungstedlundfonden, stiftet av Karen Blixen og hennes søsken i 1958 med det formål å oppretholde et fuglereservat i den parken som hører til eiendommen. Parken er på 16,6 hektar.

Rungstedlund ble fredet i 1964.[1]

Karen Blixen Museum[rediger | rediger kilde]

Rungstedlund er innredet som museum og minnestuer for Karen Blixen som vokste opp og bodde her de siste årene av sitt liv. Museet ble innviet den 14. mai 1991. Museet inneholder mange bøker fra Karen Blixens bibliotek og noen av hennes portrettmalerier fra Afrika.

Karen Blixen ligger begravet i parken ved foten av Ewalds Høj, som er oppkalt etter forfatteren Johannes Ewald.

Eiere av Rungstedlund[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]