Liste over Danmarks statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
National Coat of arms of Denmark.svg
Danmarks politiske system



Liste over Danmarks statsministre er en liste over statsministre og lignende embeder i Danmark. Embedet ble opprettet under enevoldstiden, ved utnevnelsen av lensgreve Frederik Ahlefeldt til storkansler i 1676. I 1730 ble embedstittelen endret til statsminister. Gjennom Danmarks grunnlov av 1849 ble landet omdannet til et konstitusjonelt monarki, og i sin nåværende form begynner statsministerrekken 22. mars 1848, da Adam Wilhelm Moltke ble utnevnt til premierminister. I 1855 ble embedstittelen endret til konseilspresident, og siden 1918 har den vært statsminister.

Den danske monarken er i henhold til grunnloven landets statsoverhode, mens statsministeren er regjeringssjef. Under enevoldstiden var det 17 regjeringssjefer. I sin nåværende form under et konstitusjonelt monarki, har Danmark hatt 41 regjeringssjefer, hvorav 9 har regjert i to adskilte perioder. 15 av dem har vært leder av to eller flere regjeringer.

Danmarks nåværende statsminister er Lars Løkke Rasmussen fra Venstre. Han ble statsminister 28. juli 2015.

Storkanslere (1676–1730)[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk
1. Frederik Ahlefeldt
(1623–1686)
Frederik Ahlefeldt til Langeland.jpg 1676 7. juli 1686
2. Conrad Reventlow
(1644–1708)
Reventlow conrad1.jpg 26. august 1699 21. juli 1708
3. Christian Sehested
(1666–1740)
Christian Sehested.jpg 1708 1721
4. Ulrik Adolf Holstein
(1664–1737)
Ulrik Adolf Holstein-Holsteinborg.jpg 20. juni 1721 17. oktober 1730

Statsministere (1730–1848)[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk
5. Iver Rosenkrantz
(1674–1745)
IverRosenkrantz.jpg 17. oktober 1730 12. mai 1735
6. Johan Ludvig Holstein
(1694–1763)
Johan Ludvig Holstein.jpg 12. mai 1735 29. januar 1763[n 1]
7. Johann Hartwig Ernst von Bernstorff
(1712–1772)
JohanHE Bernstorff.jpg 1751 13. september 1770
8. Johann Friedrich Struensee
(1737–1772)
Struensee by Juel.jpg 13. september 1770 17. januar 1772
9. Ove Høegh-Guldberg
(1731–1808)
O H Guldberg.jpg 17. januar 1772 14. april 1784
10. Andreas Peter Bernstorff
(1735–1797)
AP Bernstorff.jpg 14. april 1784 22. juni 1797
11. Christian Bernstorff
(1769–1835)
Christian Bernstorff.jpg 22. juni 1797 1810
12. Fredrik Moltke
(1754–1836)
Frederik Moltke.jpg 1810 1814
13. Frederik Julius Kaas
(1758–1827)
Frederik Julius Kaas.jpg 1814 1814
14. Joachim Godske Moltke
(1746–1818)
Joachim Godske Moltke.jpg 1814 24. august 1818
15. Ernst Heinrich von Schimmelmann
(1747–1831)
Ernst Heinrich von Schimmelmann.jpg 1818 1824
16. Otto Joachim Moltke
(1770–1853)
Otto Joachim Moltke.jpg 1824 30. mars 1842
17. Poul Christian Stemann
(1764–1855)
Stemann.jpg 1842 22. mars 1848

Premierministere (1848–1855)[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Regjeringer
1. Adam Wilhelm Moltke
(1785–1864)
Adam Wilhelm Moltke.jpg 22. mars 1848 27. januar 1852 Moltke I
Moltke II
Moltke III
Moltke IV
2. Christian Albrecht Bluhme
(1794–1866)
Bluhme CA.jpg 27. januar 1852 21. april 1853 Blume I
3. Anders Sandøe Ørsted
(1778–1860)
Anders Sandøe Ørsted 1816-1872.jpg 21. april 1853 12. desember 1854 Ørsted
4. Peter Georg Bang
(1797–1861)
Bang PG.jpg 12. desember 1854 12. oktober 1855 Bang

Konseilspræsidenter (1855–1918)[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Regjeringer Parti
4. Peter Georg Bang
(1797–1861)
Bang PG.jpg 12. oktober 1855 18. oktober 1856 Bang Partiløs
5. Carl Christopher Georg Andræ
(1812–1893)
Andræ.jpg 18. oktober 1856 13. mai 1857 Andræ
6. Carl Christian Hall
(1812–1888)
CC Hall.jpg 13. mai 1857 12. desember 1859 Hall I De Nationalliberale
7. Carl Eduard Rotwitt
(1812–1860)[n 2]
Rotwitt.jpg 12. desember 1859 8. februar 1860 Rotwitt Bondevennernes Selskab
(6) Carl Christian Hall
(1812–1888)
CC Hall.jpg 24. februar 1860 31. desember 1863 Hall II De Nationalliberale
8. Ditlev Gothard Monrad
(1811–1887)
D G Monrad.jpg 31. desember 1863 11. juli 1864 Monrad
(2) Christian Albrecht Bluhme
(1794–1866)
Bluhme CA.jpg 11. juli 1864 6. november 1865 Blume II Partiløs
9. Christian Emil Krag-Juel-Vind-Frijs
(1817–1896)
K V Frijs.jpg 6. november 1865 28. mai 1870 Frijs Nationale Godsejere
10. Ludvig Holstein-Holsteinborg
(1815–1892)
HolsteinHolsteinborg.jpg 28. mai 1870 14. juli 1874 Holstein-Holsteinborg Partiløs
11. Christen Fonnesbech
(1817–1880)
Christen Andreas Fonnesbech by Georg E. Hansen.jpg 14. juli 1874 11. juni 1875 Fonnesbech Nationale Godsejere
12. Jacob Brønnum Scavenius Estrup
(1825–1913)
Estrup.jpg 11. juni 1875 7. august 1894 Estrup
13. Tage Reedtz-Thott
(1839–1923)
Reedtz-ThottTage.jpg 7. august 1894 23. mai 1897 Reedtz-Thott Højre
14. Hugo Egmont Hørring
(1842–1909)
Hørring HE.jpg 23. mai 1897 27. april 1900 Hørring
15. Hannibal Sehested
(1842–1924)
Hannibal Sehested 1900.jpg 27. april 1900 24. juli 1901 Sehested
16. Johan Henrik Deuntzer
(1845–1918)
JHDeuntzer-vort folk.jpg 24. juli 1901 14. januar 1905 Deuntzer Venstre
17. Jens Christian Christensen
(1856–1930)
IC Christensen.png 14. januar 1905 12. oktober 1908 J.C. Christensen
18. Niels Neergaard
(1854–1936)
Neergaard.jpg 12. oktober 1908 16. august 1909 Neergaard I
19. Ludvig Holstein-Ledreborg
(1839–1912)
HolsteinLedreborg.jpg 16. august 1909 28. oktober 1909 Holstein-Ledreborg
20. Carl Theodor Zahle
(1866–1946)
Zahle.jpg 28. oktober 1909 5. juli 1910 Zahle I Det Radikale Venstre
21. Klaus Berntsen
(1844–1927)
BerntsenK.jpg 5. juli 1910 21. juni 1913 Klaus Berntsen Venstre
(20) Carl Theodor Zahle
(1866–1946)
Zahle.jpg 21. juni 1913 21. april 1918 Zahle II Det Radikale Venstre

Statsministre (1918–idag)[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk Regjeringer Parti
(20) Carl Theodor Zahle
(1866–1946)
Zahle.jpg 21. april 1918 30. mars 1920 Zahle II Det Radikale Venstre
22. Carl Julius Otto Liebe
(1860–1929)
OttoLiebe.jpg 30. mars 1920 5. april 1920 Otto Liebe Uavhengig
23. Michael Petersen Friis
(1857–1944)
MPFriis.jpg 5. april 1920 5. mai 1920 M.P. Friis
(18) Niels Neergaard
(1854–1936)
Neergaard.jpg 5. mai 1920 23. april 1924 Neergaard II Venstre
Neergaard III
24. Thorvald Stauning
(1873–1942)
Stauning i1920-erne.jpg 23. april 1924 14. desember 1926 Thorvald Stauning I Socialdemokratiet
25. Thomas Madsen-Mygdal
(1876–1943)
MadsenMygdal.jpg 14. desember 1926 30. april 1929 Madsen-Mygdal Venstre
(24) Thorvald Stauning
(1873–1942)
Stauning i1920-erne.jpg 30. april 1929 4. mai 1942 Thorvald Stauning II Socialdemokratiet
Thorvald Stauning III
Thorvald Stauning IV
Thorvald Stauning V
Thorvald Stauning VI
26. Vilhelm Buhl
(1881–1954)
Buhl vilhelm.jpg 4. mai 1942 9. november 1942 Vilhelm Buhl I
27. Erik Scavenius[n 3]
(1877–1962)
Erik Scavenius.jpg 9. november 1942 5. mai 1945 Scavenius Det Radikale Venstre
(26) Vilhelm Buhl
(1881–1954)
Buhl vilhelm.jpg 5. mai 1945 7. november 1945 Vilhelm Buhl II Socialdemokratiet
28. Knud Kristensen
(1880–1962)
7. november 1945 13. november 1947 Knud Kristensen Venstre
29. Hans Hedtoft
(1903–1955)
Hans hedtoft.jpg 13. november 1947 30. oktober 1950 Hans Hedtoft I Socialdemokratiet
30. Erik Eriksen
(1902–1977)
Erik Eriksen.jpg 30. oktober 1950 30. september 1953 Erik Eriksen Venstre
(29) Hans Hedtoft
(1903–1955)
Hans hedtoft.jpg 30. september 1953 1. februar 1955 Hans Hedtoft II Socialdemokratiet
31. Hans Christian Svane Hansen
(1906–1960)
Hans Christian Svane Hansen.jpg 1. februar 1955 21. februar 1960 H.C. Hansen I
H.C. Hansen II
32. Viggo Kampmann
(1910–1976)
Viggo Kampmann.jpg 21. februar 1960 3. september 1962 Viggo Kampmann I
Viggo Kampmann II
33. Jens Otto Krag
(1914–1978)
Jens Otto Krag 01.jpg 3. september 1962 2. februar 1968 Jens Otto Krag I
Jens Otto Krag II
34. Hilmar Baunsgaard
(1920–1989)
2. februar 1968 11. oktober 1971 Hilmar Baunsgaard Det Radikale Venstre
(33) Jens Otto Krag
(1914–1978)
Jens Otto Krag 01.jpg 11. oktober 1971 5. oktober 1972 Jens Otto Krag III Socialdemokratiet
35. Anker Jørgensen
(1922–2016)
Anker-jørgensen-cropped.jpg 5. oktober 1972 19. desember 1973 Anker Jørgensen I
36. Poul Hartling
(1914–2000)
19. desember 1973 13. februar 1975 Poul Hartling Venstre
(35) Anker Jørgensen
(1922–2016)
Anker-jørgensen-cropped.jpg 13. februar 1975 10. september 1982 Anker Jørgensen II Socialdemokratiet
Anker Jørgensen III
Anker Jørgensen IV
Anker Jørgensen V
37. Poul Schlüter
(1929–)
Poul Schluter portrait 2005.jpg 10. september 1982 25. januar 1993 Poul Schlüter I Det Konservative Folkeparti
Poul Schlüter II
Poul Schlüter III
Poul Schlüter IV
38. Poul Nyrup Rasmussen
(1943–)
Poul Nyrup Rasmussen, Danmarks tidigare statsminister, numera EU-parlamentariker, talar vid Nordiska radets session i Stockholm.jpg 25. januar 1993 27. november 2001 Poul Nyrup Rasmussen I Socialdemokratiet
Poul Nyrup Rasmussen II
Poul Nyrup Rasmussen III
Poul Nyrup Rasmussen IV
39. Anders Fogh Rasmussen
(1953–)
Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister Danmark, under sessionen i Kopenhamn 2006.jpg 27. november 2001 5. april 2009 Anders Fogh Rasmussen I Venstre
Anders Fogh Rasmussen II
Anders Fogh Rasmussen III
40. Lars Løkke Rasmussen
(1964–)
Danmarks statsminister Lars Loekke Rasmussen pa Nordiskt globaliseringsforum 2010.jpg 5. april 2009 3. oktober 2011 Lars Løkke Rasmussen I
41. Helle Thorning-Schmidt
(1966–)
Thorning-Schmidt.jpg 3. oktober 2011 28. juni 2015 Helle Thorning-Schmidt I Socialdemokratiet
Helle Thorning-Schmidt II
42. Lars Løkke Rasmussen
(1964–)
Danmarks statsminister Lars Loekke Rasmussen pa Nordiskt globaliseringsforum 2010.jpg 28. juni 2015 28. november 2016 Lars Løkke Rasmussen II Venstre
28. november 2016 sittende Lars Løkke Rasmussen III Venstre, Liberal Alliance,
Det Konservative Folkeparti

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ulike kilder gir motstridende informasjon om hvorvidt embedsperioden overlappet etterfølgeren eller ikke.
  2. ^ Rotwitt døde i stillingen. Carl Frederik Blixen-Finecke var midlertidig statsminister 8. februar - 24. februar
  3. ^ Regjeringen innleverte sin avskjedssøknad til kongen 29. august 1943 og opphørte samtidig med å fungere. 30. august 19435. mai 1945 var derfor reelt sett et departementsjefstyre, hvor ministerienes departementssjefer administrerte sine respektive saksområder. Kongen mottok først Regjeringens avskjedsbegjæring den 5. mai 1945, noe som innebar at Regjeringen formelt ikke trådte tilbake før på denne dato, da Samlingsregjeringen under Vilhelm Buhl kunne utnevnes.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]