Aggersborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 56°59′43,598″N 9°15′17,798″Ø

Aggersborg sett fra luften
Aggersborg ved Limfjorden, sett fra midten av anlegget. Hustufter framstår som mørke ringer i gresset. I bakgrunnen restene av jordvollen.

Aggersborg er restene etter en ringborg fra vikingtiden ved LimfjordenVendsyssel, Nord-Jylland. Det er også Nord-Europas største borg fra vikingtiden. I vikingtiden lå Danmark lavere, og det var en åpen sjøforbindelse ut i Jammerbukt ved Aggersborg. Følgelig kontrollerte borgen ikke fjorden i tre retninger som idag, men også nordover mot overfarten til Norge. Fra Aggersborg gikk Hærvejen sydover gjennom Jylland til grensen mot Tyskland (Danevirke).

Aggersborg er en såkalt trelleborg oppført av kong Harald Blåtann omkring 980 e.Kr, og byggingen tok bare 1-2 år. Det var tilsvarende, men langt mindre samtidig oppførte anlegg ved Hobro (Fyrkat), ved Odense (Nonnebakken) og på sørvestre Sjælland (Trelleborg). Mens Aggersborgs diameter er 288 meter (48 langhus), var disse tre andre danske trelleborger på mer beskjedne 120 meter i diameter og rommet om lag 16 langhus hver.

Aggersborg var knyttet til kirkestedenet Sebbersund og Ålborg lenger øst i Limfjorden. Borgen hadde trolig en strategisk militær betydning og en plass i innkrevingen av skatter. Den ligger svært sentralt plassert i skipsleden gjennom Limfjorden.

Restene av Aggersborgs jordvoll med Limfjorden i bakgrunnen.

Aggersborg var et sirkelrundt anlegg med 4 meter dype diker og 4 meter høye jordvoller, rundsatt med palisader, og med beboelseshus innenfor murene. Idag er diket og jordvollene bare om lag en meter høye, og restene av hustufter er synlige som mørke ringer i gresset. Det var 48 store langhus hus innenfor sirkelen som målte 288 meter i diameter.

På 1000-tallet ble det oppført en kongsgård ved Aggersborg, og den bestod gjennom hele middelalderen. Omkring år 1100 ble Aggersborg kirke oppført, tett inntil borgen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]