Fyrkat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fyrkat
LandDanmark[1]
StedMariagerfjord kommune[1]
Kart
Kart
Fyrkat
56°37′24″N 9°46′14″Ø

Fyrkat.
Kopi av en av bygningene på Fyrkat.

Fyrkat er et forsvarsanlegg fra vikingtiden, anlagt omkring 980 sørvest for Hobro i Region Nordjylland i Danmark. Fyrkat er den minste av de fire undersøkte ringborgene i Danmark. De tre andre er TrelleborgSjælland, Nonnebakken ved Odense og Aggersborg i nord ved Limfjorden. Mens Aggersborg var 288 meter i diameter (48 langhus), var de tre andre bare 120 meter i diameter og rommet neppe mer enn 16 store langhus.

I likhet med Aggersborg ligger Fyrkat også nær Hærvejen eller ca. 1,5 km øst for den østligste hærvejsrute mellom Ålborg og Viborg, hvor denne passerer vassdraget Onsild å. Selv om Fyrkat er den minste av de tre borgene, møter vi her et imponerende forsvarsanlegg. Anlegget er strengt geometrisk oppbygget og lagt innenfor en sirkel med en diameter på 120 m. Her er en karrébebyggelse med fire ganger fire hus anbrakt i kvadrat. Midt i hver karré ligger dessuten et mindre hus.

Da arkeologer fra Nationalmuseet gravde ut vikingeborgen på 1950-tallet, fant de en gravplass nordøst for Fyrkat med bortimot 30 graver, blant annet flere barnegraver, og grav 4 som var en kvinnegrav med en del gjenstander som gjør det sannsynlig at kvinnen har vært en volve. Avdøde var kledd i et kostbart, blått og rødt antrekk med gulltråder. I likhet med de rikeste kvinnene var hun lagt i vognkassen fra et hestekjøretøy. Hun var gravlagt med tein og saks, men også to tå-ringer av sølv, et unikt funn i Norden. I graven lå også en bronseskål med mulig opprinnelse i Sentral-Asia. I en liten pung lå frø fra bulmeurt, et funn som knyttes til volver, i likhet med metallstaven hun fikk med seg i graven.[2]

Tolkningen av vikingtidens ringborger er omdiskutert. De er blitt satt i forbindelse med erobringen av England i 1013, samlingen av Danmark til et kongerike under Harald Blåtann, stridigheter om makten mellom Harald Blåtann og hans sønn Svein Tjugeskjegg, og med truslene fra den tyske keiser i sør. En årringdatering av Fyrkatborgen viser at borgen sannsynligvis er oppført mellom 979 og 981, dvs. noenlunde samtidig med Aggersborg, Trelleborg og den store broen over Ravning Enge.

I nærheten av Fyrkat ligger Fyrkat Vikingecenter med mange rekonstruksjoner av bygninger fra vikingtiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]