Andreas Rogert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andreas Rogert
Født18. nov. 1754[1]Rediger på Wikidata
Trondheim
Død10. juni 1833[1]Rediger på Wikidata (78 år)
BeskjeftigelseDommer, politiker Rediger på Wikidata
Embete
SøskenHenrik Rogert
NasjonalitetNorge

Collingården

Andreas Rogert (født november 1754 i Trondheim, død 10. juni 1833) var en norsk justitiarius og medlem av Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Rogert hadde juridisk utdannelse fra København, og arbeidet som sorenskriver og assessor før han i 1805 ble justitiarius i Trondheim Stiftsoverrett.

Han representerte sammen med Peter Schmidt Trondeim by på riksforsamlingen. Han var visepresident for forsamlingen den første uken og var én av de femten som satt i Konstitusjonskomiteen.

Rogert tilhørte selvstendighetspartiet. Han engasjerte seg i saker med nasjonal symbolverdi, blant annet var han talsmann for den gamle norske tronfølgeloven og sammen med Georg Sverdrup fikk han gjennomslag for en forskrift om kongekroning i Trondheim. Han var ellers ikke særskilt aktiv på forsamlingen, noe som kan skyldes hans helsetilstand. Jacob Aall skrev om han (sitat fra Dansk biografisk leksikon):

«Om R.s Kundskaber kunde ingen Tvivl være; men hans Sygelighed hemmede hans Virksomhed. Denne alvorlige og stille Mand, der var mer Olding formedelst Svaghed end af Alder, tog liden Del i Komiteens Forhandlinger som i Rigsforsamlingens i det hele. Fædrelandets politiske Farer forøgede hans melankolske Stemning, hvilken han dog sjælden og kun i Vennekreds lagde for Dagen i enkelte Ulykkesspaadomme. Kun da Talen var om Kongens Kroning, kom han noget i Aande og ivrede for, at den skulde ske i Throndhjem, hvilken Bestemmelse i Grundloven ogsaa skyldes ham.»

Etter riksforsamlingen tok Rogert med seg Falsens og Adlers grunnlovsutkast hjem til Trondhjem, og han hadde det i sin private boksamling til sin død i 1833.[2]auksjonen etter Rogert ble manuskriptet kjøpt av eidsvollsmannen Christian Horneman.[2]

Rogert var ikke aktiv i politikken etter riksforsamlingen. Hans bolig i Trondheim i 1814 var den staselige Collingården. Den ble revet i 1898 for å gi plass til Trondhjems Tekniske Læreanstalt. Området ble imidlertid ikke bebygget og utgjør i dag hoveddelen av Archidiakoni plass bak byens rådhus.

Det er reist en bautastein til ære for de to eidsvollsmennene Peter Schmidt og Andreas Rogert utenfor Nidaros domkirke.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Stortinget og statsraadet: 1814–1914. B. 1 D. 2 : Biografier L-Ø : samt tillæg, side(r) 719[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Grunnlovsjubileet sett fra Trondheim. adressa.no (15. februar 2014)

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Andreas Rogert – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • Artikkelen har ingen egenskaper for politikerdatabaser i Wikidata