Andreas Rogert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Rogert
Etatsråd Andreas Rogert (1754 - 1833).jpg
Født18. nov. 1754[1]Rediger på Wikidata
TrondheimRediger på Wikidata
Død10. juni 1833[1]Rediger på Wikidata (78 år)
Beskjeftigelse Dommer, politikerRediger på Wikidata
Embete Medlem av Riksforsamlingen på Eidsvoll (18141814)Rediger på Wikidata
Søsken Henrik RogertRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Collingården

Andreas Rogert (født november 1754 i Trondheim, død 10. juni 1833) var en norsk justitiarius og medlem av Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Rogert hadde juridisk utdannelse fra København, og arbeidet som sorenskriver og assessor før han i 1805 ble justitiarius i Trondheim Stiftsoverrett.

Han representerte sammen med Peter Schmidt Trondeim by på riksforsamlingen. Han var visepresident for forsamlingen den første uken og var én av de femten som satt i Konstitusjonskomiteen.

Rogert tilhørte selvstendighetspartiet. Han engasjerte seg i saker med nasjonal symbolverdi, blant annet var han talsmann for den gamle norske tronfølgeloven og sammen med Georg Sverdrup fikk han gjennomslag for en forskrift om kongekroning i Trondheim. Han var ellers ikke særskilt aktiv på forsamlingen, noe som kan skyldes hans helsetilstand. Jacob Aall skrev om han (sitat fra Dansk biografisk leksikon):

«Om R.s Kundskaber kunde ingen Tvivl være; men hans Sygelighed hemmede hans Virksomhed. Denne alvorlige og stille Mand, der var mer Olding formedelst Svaghed end af Alder, tog liden Del i Komiteens Forhandlinger som i Rigsforsamlingens i det hele. Fædrelandets politiske Farer forøgede hans melankolske Stemning, hvilken han dog sjælden og kun i Vennekreds lagde for Dagen i enkelte Ulykkesspaadomme. Kun da Talen var om Kongens Kroning, kom han noget i Aande og ivrede for, at den skulde ske i Throndhjem, hvilken Bestemmelse i Grundloven ogsaa skyldes ham.»

Etter riksforsamlingen tok Rogert med seg Falsens og Adlers grunnlovsutkast hjem til Trondhjem, og han hadde det i sin private boksamling til sin død i 1833.[2]auksjonen etter Rogert ble manuskriptet kjøpt av eidsvollsmannen Christian Horneman.[2]

Rogert var ikke aktiv i politikken etter riksforsamlingen. Hans bolig i Trondheim i1814 var den staselige Collingården. Den ble revet i 1898 for å gi plass til en teknisk skole. Området ble imidlertid ikke bebygget og utgjør i dag hoveddelen av Archidiakoni plass bak byens rådhus.

Det er reist en bautastein til ære for de to eidsvollsmennene Peter Schmidt og Andreas Rogert utenfor Nidaros domkirke.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Stortinget og statsraadet: 1814–1914. B. 1 D. 2 : Biografier L-Ø : samt tillæg, side(r) 719[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Grunnlovsjubileet sett fra Trondheim. adressa.no (15. februar 2014)

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]