Hans Jacob Grøgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Jacob Grøgaard
Eidsvold-galleri - no-nb digibok 2012080808002-73 (cropped).jpg
Født5. apr. 1764[1]Rediger på Wikidata
HofRediger på Wikidata
Død22. mars 1836[1]Rediger på Wikidata (71 år)
BergenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Prest, politikerRediger på Wikidata
Embete
Utdannet ved Bergen Katedralskole, Københavns UniversitetRediger på Wikidata
Barn Christian Grøgaard, Johannes GrøgaardRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Minnesmerke over Grøgaard ved Høvåg kirke

Hans Jacob Grøgaard (født 5. april 1764, død 22. mars 1836) var sogneprest i Nedenes amt og medlem av RiksforsamlingenEidsvoll 17. mai 1814. Der representerte han Nedenes amt.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Grøgaard tok sin utdannelse ved Latinskolen i Bergen, hvor hans far var klokker og hører. Teologisk eksamen avla han i 1784. Han virket som huslærer og kapellan. I 1797 ble han reisende kapellan i Øyestad, hvor han ivret for folkeopplysningstjenesten. I 1811 ble han sogneprest i Vestre Moland, der han forfattet en lesebok for barn som lenge ble brukt i skolen.

Han reiste til Eidsvoll i følge med Jacob Aall og Alexander Christian Møller. Senere ble han prest ved Nykirken i Bergen. På Eidsvoll bodde han sammen med sin meningsfelle, Jacob Aall, og det framgår av deres dagbøker at de har utvekslet synspunkter og erfaringer. På Eidsvoll var Grøgaard en av det norske presteskaps edleste menn og ypperste taler. Av mistillit til Christian Fredrik sluttet Grøgaard seg til Wedels parti, og på Eidsvoll var han fryktet for sitt bitende vidd og sin skarpe kritikk. Som geistlig taler var han skattet for inderlighet og dybde. «Vittig, skarpsindig, kunnskapsrik, behagelig i omgang» lød hans ettermæle.

Hans lesebok fra 1816 ble utgitt i hele 13 opplag fram til 1848. I 1837 ble det av Bergens presteskap og i Grøgaards navn stiftet et legat til fordel for fattige barn i Nykirke sogn.

Blant Grøgaards barn var sønnene Johannes Grøgaard, som fikk bygd den såkalte Carl Knudsen-gården (nåværende Lillesand by- og sjøfartsmuseum) i Lillesand, og Troels Christian Krogh Grøgaard, som fikk bygget deler av nåværende Tingsalen i Lillesand. Johannes' sønn, som var oppkalt etter bestefaren Hans Jacob, var forbilde for Knut Hamsuns figur «Minutten» i romanen Mysterier.

Troels Christian søkte lykken i USA på 1840-tallet, da han dro til Texas med kone og barn. Hans tre sønner Thomas Fasting Grøgaard (f. 1836), Hans Jacob Grøgaard (f. 1836), og Christian Nicolai Keyser Grøgaard (f. 1840) sloss alle i den amerikanske borgerkrigen (1861-65) på sørstatenes side.

Thomas tjenestegjorde først i Texas 1st Infantry Regiment, co. D ("Star Rifles"), siden med Texas 28th Cavalry Regiment, co. F. Hans Jacob og Christian Nicolai tjenestegjorde begge i Texas 3rd Cavalry, co. E. Alle tre brødrene overlevde krigen og de og deres resterende søsken har etterkommere i USA den dag idag.

Hans bolig i 1814, Vestre Moland prestegård, som er fredet av Riksantikvaren, består delvis. Den eldste vestre delen ble revet i 1948.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • ABC af H. J. Grøgaard, Sogneprest til Vestremoland, Christiansand, trykt hos H. Th. Bachruds Enke (1815)
  • Læsebog for Børn (1816)

Virke[rediger | rediger kilde]

  • Noen år kapellan i Skudenes prestegjeld
  • 1811-1822 Sogneprest i Vestre Moland
  • 1822-1836 Sogneprest i Nykirken i Bergen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Stortinget og statsraadet: 1814–1914. B. 1 D. 1 : Biografier A-K, side(r) 305[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kirsten Hellerdal: Hans Jacob Grøgaard og Vestre Moland prestegård, i Jørn Holme (red.): De kom fra alle kanter - Eidsvollsmennene og deres hus, Cappelen Damm 2014
  • Anders Bjønnes m.fl. (redaktører): Eidsvollsmennene – Hvem var de?, Norsk Slektshistorisk Forening, Oslo 2014, med eidsvollsmannens biografi, slekt, underskrift, bilde og beskrivelse av hans segl på Grunnloven 17. mai 1814

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]