Nils Christian Frederik Hals

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Christian Frederik Hals
Født24. apr. 1758Rediger på Wikidata
Eidsberg
Død27. juni 1838Rediger på Wikidata (80 år)
Trøgstad
Beskjeftigelse
  • Militær Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Nils Christian Frederik Hals (født 24. april 1758 i Eidsberg, død 27. juni 1838 i Trøgstad[1] ) var en norsk offiser med grad av oberstløytnant.

Hals ble i mars 1814 utnevnt til kommandant for Fredrikstad festning idet daværende kommandant hadde erklært festningen så vanskjøttet at den ikke lenger lot seg forsvare ved et eventuelt angrep. Hals var egentlig av samme oppfatning, og var ikke særlig lysten på denne oppgaven. Han skal imidlertid ha fått et muntlig løfte fra regenten Christian Frederik at festningen ikke skulle forsvares ved et eventuelt angrep.

I 1814 ble festningen angrepet og omringet av svenskene. De hadde blant annet gått i land på Tangen på sørspissen av Kråkerøy og rykket frem til en posisjon som senere fikk navnet Svenskeberget sørvest for festningen. Herfra hadde svenskene gode posisjoner og fordel av terrenghøyden. Herfra kunne kanonene deres skyte rett inn i festningsbyen. Etter et kortvarig bombardement overgav Hals festningen den 4. august 1814.

Hals ble sterkt kritisert for å ha overgitt festningen uten ordre. I Høyesterett ble han den 17. desember 1816 dømt til døden. I 1817 ble han ved kongelig benådning gitt avskjed fra krigstjeneste. Hals bosatte seg på gården Solberg i Trøgstad der han bodde til sin død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hals, Nils Christian Fredrik». Norsk biografisk leksikon. Oslo: Aschehoug. 1931. s. 280–282. 

Kilder[rediger | rediger kilde]