John Moses

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Moses portrettert av Christian Olsen. Maleriet tilhører Eidsvoll 1814.
Fra DigitaltMuseum

John Moses (den yngre) (født 16. april 1781 i Kristiansund, død 29. januar 1849 Limehouse i London) var skipsreder og medlem av RiksforsamlingenEidsvoll 17. mai 1814. Han representerte Christiansund, og knyttet seg til unionspartiet.

John Moses var 33 år gammel i 1814, og han kom fra en kjøpmannsfamilie av britisk herkomst, som hadde slått seg ned i Kristiansund fra 1740-årene for å drive eksport av fisk. Som 20-åring i 1802 startet han eget firma framfor å begynne i faren sitt. Da han ble valgt til riksforsamlingen, var han Kristiansunds fremste forretningsmann, men etter riksforsamlingen forlot han Norge til fordel for Storbritannia og Frankrike, der han forsøkte å berge forretningene. Under lavkonjunkturen etter Napoleonskrigene gikk han i 1818 konkurs. I politikken deltok han aldri mer aktivt. 1846 drev han et skipsutstyrs- og agenturfirma i Limehouse øst for London, og der døde han noen år senere.

Moses ble trolig valgt til Eidsvoll på grunn av sin dyktighet som handelsmann, reder og klippfiskeksportør med gode forbindelser til utlandet, særlig England. I forsamlingen var han relativt anonym. Han fremmet et noe merkelig forslag om at statsoverhodet skulle ha tittel av regent, ikke konge, i frykt for sterk kongemakt.

Hans hjem i Kristiansund - Clausengården - ble totalt ødelagt under bombingen av byen i 1940.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Christ Allan Sylthe: John Moses og Clausengården i Kristiansund, i Jørn Holme (red.): De kom fra alle kanter - Eidsvollsmennene og deres hus, Cappelen Damm 2014, ISBN 978-82-02-44564-5
  • Anders Bjønnes m.fl. (redaktører): Eidsvollsmennene – Hvem var de?, Norsk Slektshistorisk Forening, Oslo 2014, med eidsvollsmannens biografi, slekt, underskrift, bilde og beskrivelse av hans segl på Grunnloven 17. mai 1814

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:John Moses – bilder, video eller lyd