Eidsvoll Verk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Eidsvoll Verk

Koordinater: 60°18′N 11°10′Ø Eidsvoll Verk er et delområde i Eidsvoll i Akershus.

Eidsvoll Jernverk[rediger | rediger kilde]

Eidsvold Jernværk / Eidsvoll Jernverk 16241822 er navnet til et tidligere jernverk og til en nåværende godseiendom. Da norsk jernverksdrift startet opp, var staten pådriver, men etterhvert tok private aktører over, og de første eierne av Eidsvoll verk var Jernkompaniet, med Johan Post og Herman Krefting d.e. i spissen. Jernkompaniet hadde skaffet seg tilnærmet monopol på jernverksdrift i Norge, og Eidsvoll verk var blant de første stedene i Norge hvor det ble bygd masovner. Etter 1634 var det skiftende eiere: Hannibal Sehested, kong Frederik III, Gabriel Marselis og hertugene av Kurland (våre dagers Latvia). Kurland rådet dengang over en betydelig flåte og flere oversjøiske kolonier, og investeringen i norsk jernverksdrift kan ses i denne sammenheng. Hertug Jacob av Kurland brakte en del latvisk personal til Eidsvoll, og noen ble værende i Norge.

Sin beste epoke opplevde jernverket under overberghauptmann Heinrich von Schlanbusch (16881705) som fikk Eidsvold Jernværk i gave av kong Christian V, og sønnen Theodor Georg (17051750). Denne etterlot verket til sin brorsønn Frederik Legaard von Schlanbusch, som ble den siste av slekten som drev det.[1] Han var høyt aktet av de ansatte, og i sitt testamente overførte han bruk og plasser til deres beboere. Da verkets nye eier Carsten Anker skulle overta, ble han dermed møtt med rettssaker fra verkets ansatte, som gjorde krav på de testamentariske gavene. Til Carsten Ankers overraskelse gav retten de ansatte medhold. Sogneprest Legangers sympati er på Ankers side, og han skildrer hvordan drukkenskap og krangel florerte. Ifølge presten fikk Schlanbuschs behandling av sine ansatte dem til å føle seg hevet over sin stand. Moralen hadde riktignok vært god mens Schlanbusch levde, men etter hans død «udbrød Lasterne strømmevis». At de også vant rettssaken, «ophævede al den Harmonie og Kjærlighed, der bør være mellem Herre og Tjenere».[2]

Ved Eidsvollsbygningen står fortsatt krutthuset – det eneste som står igjen etter jernverket.

Godseiendommen Eidsvoll Verk med en hovedbygning på Eidsvoll og store skogeiendommer har i flere generasjoner vært eid av Mathiesen-slekten som også eide Linderud gård i Oslo, og andre eiendommer. Disse eiendommene er drevet gjennom selskapet Mathiesen Eidsvold Værk.

Henvisninger[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.jernverket.info/omjernverket/bakgrunn_side2.asp
  2. ^ Anne Eriksen: Topografenes verden (s. 228-9), forlaget Pax, Oslo 2007, ISBN 978-82-530-2982-5
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.