Gustaf af Wetterstedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gustaf af Wetterstedt
Gustaf af Wetterstedt (from Hildebrand, Sveriges historia).jpg
Født29. desember 1776
Vasa
Død15. mai 1837 (60 år)
Gravlagt Norra begravningsplatsen
Ektefelle Charlotta Aurora De Geer
Far Erik af Wetterstedt
Søsken Niclas Joachim af Wetterstedt
Utdannet ved Uppsala universitet
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Sverige
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien, Svenska Akademien, Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien (1810–)

Gustaf af Wetterstedt (født 29. desember 1776 i Vasa i Österbotten, død 15. mai 1837[1]) var svensk greve, titulert som En af rikets herrar, og svensk utenriksminister. Han var norsk-svensk utenriksminister fra 8. juni 1824 til sin død.[2]

I forbindelse med Kielfreden i 1814 da den danske kongen avsto Norge til den svenske kongen og hans arvtakere, var han Sveriges forhandlingsleder. Det var Wetterstedt som på vegne av den svenske kongen, og sammen med den danske sendemann Edmund Bourke, signerte Kieltraktaten, som avsluttet krigen mellom Danmark og Sverige og innebar at den danske kongen frasa seg retten til Norge.

Han ledet også den svenske delegasjonen som forhandlet med Stortinget i oktober samme år,[3] om vilkårene for den norske tiltredelse til personalunionen med Sverige. Resultatet av Wetterstedts forhandlinger med Stortinget ble at Norge oppfylte Kieltraktatens forutsetninger om å gå i union og velge Karl XIII til norsk konge, men samtidig lyktes det Stortinget å oppnå aksept for videreføring av den norske Grunnloven i revidert form (Novembergrunnloven), med et norsk Storting som kom til å ha betydelig makt over norske forhold i unionen.

Utmerkelser og medlemskap[rediger | rediger kilde]

Wetterstedt var ridder av Serafimerordenen og kommandør av Nordstjerneordenen.[1] Han var æresmedlem av Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien fra 24. april 1810 og ble innvalgt som medlem av Svenska Akademien 16. november 1811 hvor han tok sete på stol nummer 17 den 16. desember samme år.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gustaf af Wetterstedt fra Nordisk familjebok
  2. ^ Svensk-norske utenriksministre (1814-1905) fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste
  3. ^ Gustaf af Wetterstedt fra Eidsvoll 1814
  4. ^ «Gustaf af Wetterstedt». Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien. Besøkt 17. august 2016. 
  5. ^ «Ledamotsregister: Wetterstedt, Gustaf af». Svenska Akademien. Besøkt 17. august 2016.