Liste over stater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over stater per september 2012, det vil si selvstendige politiske enheter i det internasjonale systemet, som oppfyller Montevideo-konvensjonen og er anerkjent av minst én annen stat. Se også listen over FNs medlemsland.

Palestina og Vest-Sahara er ikke med på denne listen, ettersom de er under fremmed okkupasjon.[1][2] Somaliland er heller ikke tatt med, siden det ikke er anerkjent av noen andre stater.[3]


Innhold: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Se også Eksterne lenker

A[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Abkhasia Sukhumi 8 600 320 000 37,2
Afghanistan Kabul 652 230 33 400 000 44,6
Albania Tirana 28 748 2 800 000 104,17
Algerie Algier 2 381 741 37 400 000 14,5
Andorra Andorra la Vella 468 85 000 181,6
Angola Luanda 1 246 700 20 900 000 10,5
Antigua og Barbuda Saint John's 443 87 000 196,4
Argentina Buenos Aires 2 780 400 40 800 000 14,9
Armenia Jerevan 29 743 3 300 000 99,7
Aserbajdsjan Baku 86 600 9 300 000 96,7
Australia Canberra 7 741 220 22 000 000 2,8

B[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Bahamas Nassau 13 880 400 000 22,3
Bahrain Manama 760 1 300 000 971,1
Bangladesh Dhaka 143 998 152 900 000 1 084,2
Barbados Bridgetown 430 286 000 665,1
Belgia Brussel 30 528 11 100 000 341,4
Belize Belmopan 22 966 315 000 13,7
Benin Porto-Novo 112 622 9 400 000 80,4
Bhutan Thimpu 38 394 700 000 18,2
Bolivia Sucre 1 098 581 10 800 000 9,1
Bosnia-Hercegovina Sarajevo 51 197 3 800 000 90,3
Botswana Gaborone 581 730 1 900 000 3,5
Brasil Brasília 8 514 877 194 300 000 23,6
Brunei Bandar Seri Begawan 5 765 400 000 68,5
Bulgaria Sofia 110 879 7 200 000 64,5
Burkina Faso Ouagadougou 274 200 17 500 000 59,2
Burundi Bujumbura 27 830 10 600 000 354,4

C[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Canada Ottawa 9 984 670 34 900 000 3,4
Chile Santiago de Chile 756 102 17 400 000 22,1
Colombia Bogotá 1 138 910 47 400 000 38,8
Costa Rica San José 51 100 4 500 000 88,4
Cuba Havanna 110 860 11 200 000 103,5

D[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Danmark
. . med Færøyene (FO)
. . og Grønland (GL)


København
* Thorshavn
* Nuuk


43 094
1 393 FO
2 166 086 GL
2 210 573 tot.
5 516 000 
49 000 FO
57 500 GL
5 622 500  tot.
128,0 
35,2 FO
0,03 GL
2,5 tot.
De forente arabiske emirater Abu Dhabi 83 600 8 100 000 95,5
Den demokratiske republikken Kongo Kinshasa 2 344 858 69 100 000 30,2
Den dominikanske republikk Santo Domingo 48 670 10 100 000 201,8
Den sentralafrikanske republikk Bangui 622 984 4 600 000 7,8
Djibouti Djibouti 23 200 900 000 31,9
Dominica Roseau 751 73 000 97,2

E[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Ecuador Quito 283 561 14 900 000 52,2
Egypt Kairo 1 001 450 82 300 000 80,4
Ekvatorial-Guinea Malabo 28 051 700 000 23,2
Elfenbenskysten Yamoussoukro 322 463 20 600 000 65,3
El Salvador San Salvador 21 041 6 300 000 287,6
Eritrea Asmara 117 600 5 600 000 49,3
Estland Tallinn 45 228 1 300 000 28,5
Etiopia Addis Abeba 1 104 300 87 000 000 79,7

F[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Fiji Suva 18 274 800 000 47,9
Filippinene Manila 300 000 96 200 000 333,0
Finland Helsinki 338 145 5 400 000 15,5
Frankrike Paris 551 500 63 600 000 113,9

G[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Gabon Libreville 267 667 1 600 000 5,8
Gambia Banjul 11 295 1 800 000 161,5
Georgia Tbilisi 69 700 4 500 000 66,0
Ghana Accra 238 533 25 500 000 100,2
Grenada St. George's 344 108 000 314,0
Guatemala Guatemala by 108 889 15 000 000 124,4
Guinea Conakry 245 857 11 500 000 42,0
Guinea-Bissau Bissau 36 125 1 600 000 43,3
Guyana Georgetown 214 969 800 000 3,5

H[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Haiti Port-au-Prince 27 750 10 300 000 350,3
Hellas Athen 131 957 10 800 000 81,5
Honduras Tegucigalpa 112 090 8 400 000 71,3
Hviterussland Minsk 207 600 9 500 000 46,3

I[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
India New Delhi 3 287 263 1 259 700 000 356,9
Indonesia Jakarta 1 904 569 241 000 000 127,6
Irak Bagdad 438 317 33 700 000 67,7
Iran Teheran 1 648 195 78 900 000 46,7
Irland Dublin 70 273 4 700 000 65,8
Island Reykjavík 103 000 309 000 3,0
Israel Jerusalem 22 072 7 900 000 333,2
Italia Roma 301 340 60 900 000 192,8

J[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Jamaica Kingston 10 991 2 700 000 259,0
Japan Tokyo 377 915 127 600 000 335,5
Jemen Sana 527 968 25 600 000 44,5
Jordan Amman 89 342 6 300 000 71,7

K[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Kambodsja Phnom Penh 181 035 15 000 000 79,8
Kamerun Yaoundé 475 440 20 900 000 40,6
Kapp Verde Praia 4 033 509 000 126,2
Kasakhstan Astana 2 724 900 16 800 000 5,7
Kenya Nairobi 580 367 43 900 000 69,0
Folkerepublikken Kina Beijing 9 596 961 1 358 100 000 138,6
Kirgisistan Bisjkek 199 951 5 700 000 27,6
Kiribati South Tarawa 811 100 000 122,1
Komorene Moroni 2 235 800 000 345,9
Republikken Kongo Brazzaville 342 000 4 200 000 12,1
Kosovo Priština 10 887 2 300 000 166,7
Kroatia Zagreb 56 594 4 300 000 79,3
Kuwait Kuwait (by) 17 818 2 900 000 156,5
Kypros Nikosia 9 251 1 200 000 119,2

L[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Laos Vientiane 236 800 6 500 000 26,9
Latvia Riga 64 589 2 000 000 34,3
Lesotho Maseru 30 355 2 200 000 63,3
Libanon Beirut 10 400 4 300 000 396,6
Liberia Monrovia 111 369 4 200 000 33,1
Libya Tripoli 1 759 540 6 500 000 3,7
Liechtenstein Vaduz 160 36 500 218,8
Litauen Vilnius 65 300 3 043 000 50,3
Luxembourg Luxembourg 2 586 500 000 192,6

M[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Madagaskar Antananarivo 587 041 21 900 000 36,3
Makedonia Skopje 25 713 2 100 000 80,6
Malawi Lilongwe 118 484 15 900 000 130,4
Malaysia Kuala Lumpur 329 847 29 000 000 85,7
Maldivene Malé 298 300 000 1 328,9
Mali Bamako 1 240 192 16 000 000 11,1
Malta Valletta 316 407 000 1 288,0
Marokko Rabat 446 550 32 600 000 70,8
Marshalløyene Majuro 181 55 000 364,6
Mauritania Nouakchott 1 030 700 3 600 000 3,1
Mauritius Port Louis 2 040 1 300 000 634,3
Mexico Mexico by 1 964 375 116 100 000 57,3
Mikronesiaføderasjonen Palikir 702 107 000 152,4
Moldova Chișinău 33 851 4 100 000 127,5
Monaco Monaco 2 35 900 15 250,0
Mongolia Ulan Bator 1 564 116 2 900 000 2,0
Montenegro Podgorica 13 812 667 000 48,3
Mosambik Maputo 799 380 23 700 000 27,6
Myanmar Nay Pyi Taw 676 578 54 600 000 78,9

N[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Namibia Windhoek 824 292 2 400 000 2,6
Nauru Yaren 21 10 000 442,9
Nederland Amsterdam 41 543 16 700 000 404,0
Nepal Katmandu 147 181 30 900 000 196,7
New Zealand Wellington 267 710 4 400 000 15,9
Nicaragua Managua 130 730 6 000 000 46,0
Niger Niamey 1 267 000 16 300 000 12,5
Nigeria Abuja 923 768 170 100 000 164,8
Nord-Korea P'yŏngyang 120 538 24 600 000 188,8
Nord-Kypros Lefkoşa 3 355 265 000 76,5
Norge Oslo 323 802 5 000 000 14,4

O[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Oman Muskat 309 501 2 773 479 9,2

P[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Pakistan Islamabad 796 095 180 400 000 231,6
Palau Melekeok 459 21 000 45,8
Panama Panama by 75 420 3 600 000 45,2
Papua Ny-Guinea Port Moresby 462 840 7 000 000 13,1
Paraguay Asunción 406 752 6 700 000 15,7
Peru Lima 1 285 216 30 100 000 23,3
Polen Warszawa 312 685 38 200 000 123,0
Portugal Lisboa 92 090 10 600 000 116,6

Q[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Qatar Doha 11 586 1 900 000 72,6

R[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Romania Bukarest 238 391 21 400 000 92,1
Russland Moskva 17 098 242 143 200 000 8,2
Rwanda Kigali 26 338 10 800 000 419,8

S[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Saint Kitts og Nevis Basseterre 261 50 000 191,6
Saint Lucia Castries 616 161 000 261,4
Saint Vincent og Grenadinene Kingstown 389 104 000 267,4
Salomonøyene Honiara 28 896 559 000 19,3
Samoa Apia 2 831 192 000 67,8
San Marino San Marino (by) 61 32 300 508,2
São Tomé og Príncipe São Tomé 964 176 000 182,6
Saudi-Arabia Riad 2 149 690 28 700 000 12,0
Senegal Dakar 196 722 13 100 000 62,6
Serbia Beograd 77 474 7 100 000 94,8
Seychellene Victoria 455 88 000 193,4
Sierra Leone Freetown 71 740 6 100 000 83,1
Singapore Singapore 687 5 300 000 6 744,6
Slovakia Bratislava 49 035 5 400 000 111,6
Slovenia Ljubljana 20 273 2 100 000 98,8
Somalia Mogadishu 637 657 10 100 000 15,9
Spania Madrid 505 370 46 200 000 92,0
Sri Lanka Colombo 65 610 21 200 000 327,9
Storbritannia London 243 610 63 200 000 255,9
Sudan Khartoum 1 886 068 33 500 000 18,9
Surinam Paramaribo 163 820 500 000 3,0
Sveits Bern 41 277 8 000 000 184,7
Sverige Stockholm 450 295 9 500 000 20,2
Swaziland Mbabane 17 364 1 200 000 78,0
Syria Damaskus 185 180 22 500 000 119,9
Sør-Afrika Pretoria 1 219 090 51 100 000 40,3
Sør-Korea Seoul 99 720 48 900 000 487,7
Sør-Ossetia Tskhinvali 3 885 75 000 19,3
Sør-Sudan Juba 619 745 9 400 000 9,1

T[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Tadsjikistan Dusjanbe 143 100 7 100 000 52,3
Taiwan eller offisielt: Republikken Kina Taipei 35 980 23 300 000 639,9
Tanzania Dodoma 947 300 47 700 000 44,2
Thailand Bangkok 513 120 69 900 000 130,7
Togo Lomé 56 785 6 000 000 116,0
Tonga Nuku'alofa 747 123 000 164,7
Transnistria Tiraspol 3 567 555 347 155,7
Trinidad og Tobago Port of Spain 5 128 1 300 000 239,7
Tsjad N'Djamena 1 284 000 11 800 000 8,2
Tsjekkia Praha 78 867 10 500 000 129,4
Tunisia Tunis 163 610 10 800 000 64,7
Turkmenistan Asjkhabad 488 100 5 200 000 10,1
Tuvalu Funafuti 26 10 500 403,8
Tyrkia Ankara 783 562 74 900 000 99,3
Tyskland Berlin 357 121 81 800 000 230,5

U[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Uganda Kampala 241 038 35 600 000 138,6
USA Washington, D.C. 9 826 675 323 900 000 31,6
Ukraina Kiev 603 550 45 600 000 75,2
Ungarn Budapest 93 028 9 900 000 107,4
Uruguay Montevideo 176 215 3 400 000 19,9
Usbekistan Tasjkent 447 400 29 800 000 62,3

V[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Vanuatu Port Vila 12 189 222 000 18,2
Vatikanstaten Vatikanstaten 0,44 829 1 884,1
Venezuela Caracas 912 050 29 700 000 29,8
Vietnam Hanoi 331 210 89 000 000 270,4

Z[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Zambia Lusaka 752 618 13 700 000 17,9
Zimbabwe Harare 390 757 12 600 000 29,8

Ø[rediger | rediger kilde]

Stat Hovedstad Areal km² Innbyggere
antall
Innbyggere
per km²
Østerrike Wien 83 871 8 500 000 97,9
Øst-Timor Dili 14 874 1 100 000 77,7

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Soroeta Liceras, Juan (6. oktober 2011). «Palestine and Western Sahara». Pambazuka. Besøkt 14. mars 2012. 
  2. ^ Khoury, Rana B. (15. juni 2001). «Western Sahara and Palestine: A Comparative Study of Colonialisms, Occupations, and Nationalisms». British Society for Middle Eastern Studies. Besøkt 14. mars 2012. 
  3. ^ «Svar på eit skriftleg spørsmål om Somaliland». Utenriksdepartementet. 14. desember 2007. Besøkt 14. mars 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]