Nikosia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nikosia
(Lefkosia, Lefkoşa)
Nikosia

Flagg

LandRepublikken Kypros Republikken Kypros
DistriktNikosia
TidssoneEET
Befolkning206 200 (2001)
Høyde over havet220 meter
Politikk
BorgermesterEleni Mavrou
NettsideNettside

Nikosia eller Levkosía (gresk: Lefkosia, tyrkisk: Lefkoşa) er Kypros største by og hovedstaden for den greskkypriotisk kontrollerte sørlige delen av Kypros, og for det ikke internasjonalt anerkjente tyrkiske Nord-Kypros.

Byen har en befolkning på 200 686 (2001). Byen er delt i to av den grønne linjen, med tyrkiskkyprioter nord for og greskkyprioter sør for denne. Linjen består av to murer, med et slags ingenmannsland i mellom. Inne i dette ingenmannslandet vokser alt av planter fritt, noe som har gitt navn til barrieren. De få overgangene mellom de to delene voktes av FN-soldater. Kontrollpostene er blant annet Agios Dometios.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Nikosia var en bystat kjent som Ledra eller Ledrae i oldtiden. Kongen av Ledra, Onasagoras skal ha betalt tributt til Esarhaddon av Assyria i 672 f.Kr.. Da byen mottok sin første kristne biskop, Trifillios, i 348 e.Kr. var navnet på byen Lefkousia.

Stadig kjent som Lefkosia ble byen øyas hovedstad en gang på 900-tallet.

De lusignanske konger av Kypros regjerte byen fra 1192 til 1489 da øya og byen den ble en besittelse av republikken Venezia . Eksonymet «Nikosia» dukket opp med ankomsten av lusignanerne. I den frankiske epoken ekspanderte byen kulturelt og på 1400- og 1500-tallet ble det bygget en rekke palasser, kirker og klostre.

Det osmanske rike (muslimske tyrkere) beleiret byen i 1570, noe som kostet omtrent 20 000 innbyggere livet. I 1571 ble øya og byen erobret av osmanene.

Menneskeskapte og naturlige katastrofer rammet byen på 1800-tallet. Tyrkerne knuste et opprør i 1821 mot den osmanske undertrykkelsen. Kolera rammet byen i 1835 og en brann ødela store deler av Nikosia i 1857. Det britiske imperium fikk kontroll med øya i 1878 og Nikosia ble hovedstad i den britiske koloni Kypros.

Nikosia var scene for ekstrem vold i perioden opp mot Kypros' selvstendighet i 1960. Etter det greskstøttede kuppet og den etterfølgende tyrkiske invasjonen i 1974, har byen vært delt.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Det er et fjell som heter Troodos, som også kalles «Kypros' hjerte». De har også en annen by, «gamlebyen». Gamlebyen har mur rundt seg, og i muren er det tre porter som leder inn i byen.

Nikosia i fugleperspektiv (satellittfoto)

Referanser[rediger | rediger kilde]

asiastubbDenne asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.