Nikosia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nikosia
(Lefkosia, Lefkoşa)
Nikosia
LandRepublikken Kypros Republikken Kypros
DistriktNikosia
TidssoneEET
Befolkning206 200 (2001)
Høyde over havet220 meter
Politikk
BorgermesterEleni Mavrou
NettsideNettside

Nikosia
35°10′0″N 33°21′0″E

Nikosia eller Levkosía (gresk: Lefkosia, tyrkisk: Lefkoşa) er Kypros største by og hovedstaden for den greskkypriotisk kontrollerte sørlige delen av Kypros, og for det ikke internasjonalt anerkjente tyrkiske Nord-Kypros.

Byen har en befolkning på 200 686 (2001). Byen er delt i to av den grønne linjen, med tyrkiskkyprioter nord for og greskkyprioter sør for denne. Linjen består av to murer, med et slags ingenmannsland i mellom. Inne i dette ingenmannslandet vokser alt av planter fritt, noe som har gitt navn til barrieren. De få overgangene mellom de to delene voktes av FN-soldater. Kontrollpostene er blant annet Agios Dometios.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Nikosia var en bystat kjent som Ledra eller Ledrae i oldtiden. Kongen av Ledra, Onasagoras skal ha betalt tributt til Esarhaddon av Assyria i 672 f.Kr.. Da byen mottok sin første kristne biskop, Trifillios, i 348 e.Kr. var navnet på byen Lefkousia.

Stadig kjent som Lefkosia ble byen øyas hovedstad en gang på 900-tallet.

De lusignanske konger av Kypros regjerte byen fra 1192 til 1489 da øya og byen den ble en besittelse av republikken Venezia . Eksonymet «Nikosia» dukket opp med ankomsten av lusignanerne. I den frankiske epoken ekspanderte byen kulturelt og på 1400- og 1500-tallet ble det bygget en rekke palasser, kirker og klostre.

Det osmanske rike (muslimske tyrkere) beleiret byen i 1570, noe som kostet omtrent 20 000 innbyggere livet. I 1571 ble øya og byen erobret av osmanene.

Menneskeskapte og naturlige katastrofer rammet byen på 1800-tallet. Tyrkerne knuste et opprør i 1821 mot den osmanske undertrykkelsen. Kolera rammet byen i 1835 og en brann ødela store deler av Nikosia i 1857. Det britiske imperium fikk kontroll med øya i 1878 og Nikosia ble hovedstad i den britiske koloni Kypros.

Nikosia var scene for ekstrem vold i perioden opp mot Kypros' selvstendighet i 1960. Etter det greskstøttede kuppet og den etterfølgende tyrkiske invasjonen i 1974, har byen vært delt.

Attraksjoner[rediger | rediger kilde]

Det er et fjell som heter Troodos, som også kalles «Kypros' hjerte». De har også en annen by, «gamlebyen». Gamlebyen har mur rundt seg, og i muren er det tre porter som leder inn i byen.

Nikosia i fugleperspektiv (satellittfoto)

Referanser[rediger | rediger kilde]

asiastubbDenne asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.