Hopp til innhold

Libreville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Libreville

Våpen

LandGabons flagg Gabon
StatusBy og hovedstad
Ligger vedGabonelva
Guineabukta
Grunnlagt1843
Befolkning578 156 (2005)
Høyde o.h.13 meter
Nettsidelibreville.ga
Posisjonskart
Libreville ligger i Gabon
Libreville
Libreville
Libreville (Gabon)
Kart
Libreville
0°23′24″N 9°27′16″Ø

Libreville er hovedstaden og den største byen i Gabon. Byen ble anlagt etter at franske handelsmenn ankom i 1843 og fikk navnet Libreville siden en del befridde slaver ble sendt dit (på samme måte som Freetown i Sierra Leone).

Bâtiment de Chancery, eksempel på kolonial arkitektur i Libreville. I dag er bygningen USAs ambassade.

Området hadde i lang tid vært bebodd av Mpongwéstammen, da franske kolonister tok over landet i 1839. Byen ble grunlagt i 1843 som en handelsstasjon med navnet Gabon. Et stort antall befridde slaver ble sendt hit, og byen døptes om til Libreville («Friby»). Libreville var den viktigste havnen i Fransk Ekvatorial-Afrika fra 1934 til 1946.

Byen vokste langsomt som handelsplass og mindre administrativt sentrum, og hadde ved selvstendighetserklæringen 1960 en folkmengde på 31 000. Siden da har den som hovedstad vokst raskt og det er anslått at den nå huser halvparten av Gabons befolkning.

Fra nord til sør er de største distriktene i området Batterie IV, Quartier Louis (kjent for sitt natteliv), Mont-Bouët og Nombakélé, Glass, Oloumi (industriområde) og Lalala. Byens havn og jernbanestasjon langs Trans-Gabonlinjen til Franceville ligger i Owendo, sør for hovedområdet. Utenfor disse distriktene ligger fattigere boligområder.

Transport

[rediger | rediger kilde]

Libreville internasjonale lufthavn, hovedbase for Air Gabon, ligger omkring elleve kilometer nord for byen.

Kultur og utdanning

[rediger | rediger kilde]

Severdigheter inkluderer Nasjonalmuseet for kunst og tradisjoner, det franske kultursentret, St. Maries katedral, trekirken St. Michael, Nkembo, Arboretum de Sibang, og to kulturbyer. Librevilles hovedmarked ligger i Mont-Bouët.

Gabons administrasjonsskole og jusskole ligger også i Libreville. I Libreville ligger Omar Bongo-universitet, grunnlagt 1970, flere forskningsinstitutt og bibliotek.

Libreville har båtbyggerindustri, bryggeriindustri og sagbruk. Byen eksporterer råvarer som tre, gummi og kakao fra byens havn og dypvannshavnen i Owendo.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]