Abu Dhabi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emiratet Abu Dhabi
أبو ظبي

Flagg

Våpen

LandDe forente arabiske emiraters flagg De forente arabiske emirater
StatusEmirat
HovedstadAbu Dhabi
Retningsnummer00971
Areal73 060 km²
Befolkning2 908 173[1] (2016)
Bef.tetthet39,81 innb./km²
Politikk
EmirMohamed bin Zayed al-Nahyan (2022–)
Kart
Emiratet Abu Dhabi
23°40′00″N 54°00′00″Ø

Abu Dhabi, offisielt Emiratet Abu Dhabi,[a] er et av sju emirater som utgjør De forente arabiske emirater. Det er det største emiratet etter areal, og det nest største etter befolkning (etter Dubai).[2]

Abu Dhabi dekker ca. 86 % av landarealet i landet. Presidenten i landet har sete i hovedstaden Abu Dhabi, som også er sete for mange oljeselskaper, ambassader og regjeringen. Al Ain er Abu Dhabis nest største befolkningsområde med 614.180 innbyggere (2007), og ligger 150 kilometer østover fra kysten.

Khalifa bin Zayed Al-Nahyan er emir både i Abu Dhabi og De forente arabiske emirater. Olje ble funnet i 1958, noe som førte til stor økonomisk vekst. Abu Dhabis økonomiske vekst og virksomhet er tuftet på funksjonen som senter for landets oljeindustri, samt hovedstadsfunksjonene.

Økonomi og transport[rediger | rediger kilde]

Abu Dhabi står for om lag 60 % av føderasjonens bruttonasjonalprodukt, med en verdiskaping på om lag US$ 100 millioner per år (2006). Den viktigste inntektskilden er produksjon av olje, samt inntekter fra formuesplasseringer i fast eiendom og aksjemarkeder i Dubai og i utlandet. Oljen brukes som energikilde i transport, varmekraftverk, og til avsaltingsanlegg for sjøvann, med et stort slikt anlegg bl.a i oljebyen Ruwais, ved kysten vest i emiratet.

Det er internasjonale lufthavner i Abu Dhabi og Al Ain – Abu Dhabi internasjonale lufthavn og Al Ain internasjonale lufthavn. Motorvei nr 11 går fra Saudi-Arabia og Ruwais i vest, via Bani Yas, til Dubai i nord. Motorvei nr 22 går østover til Al Ain, og nr 33 går østover til Al Hiyar.

De ledende havnene er Abu Dhabi (Port Zayed) og Ruwais. Det er ingen jernbane i landet.

Demografi og byer[rediger | rediger kilde]

De 1 850 230 innbyggerne i Abu Dhabi er av svært variert etnisk og nasjonal herkomst. I likhet med naboemiratet Dubai, har også Abu Dhabi lykkes i å tiltrekke en mengde utenlandske arbeidere, eksperter og etablerere, som utgjør majoriteten av befolkningen.

De største byene i Abu Dhabi er:

Av disse er bare Abu Dhabi og Al Ain virkelige storbyer, og disse to byene vokser svært raskt.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ arabisk: إمارة أبو ظبيّ – imārat ābūw ẓ’ābīy, oversatt «gasellens far»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]