București

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
București
București

Flagg

Våpen

LandRomania Romania
StatusHovedstad
Areal228 km²
Befolkning2 354 510 (2002)
Bef.tetthet10 326,8 innb./km²
Høyde over havet70 meter
Politikk
OrdførerGabriela Firea (2016)
NettsideNettside

București er Romanias hovedstad og landets økonomiske og industrielle sentrum. Byen er plassert på slettelandet sydøst i landet ved elven Dâmbovița. Selve București by har 2 082 000 innbyggere, medregnet tilliggende urbaniserte områder ca. 2,4 millioner, noe som gjør byen til den største mellom Berlin og Istanbul. București er landets mest velutviklede by og er et industrielt kjerneområde i det sydøstlige Europa. Bykommunen București er plassert administrativt på samme nivå som et județ (fylke), og er inndelt i seks sektorer.

București er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1459. Byen ble et viktig handelssted i fyrstedømmet Valakia og var i perioder hovedstad og residensby for fyrstene. Etter at Valakia ble forent med Moldova i fyrstedømmet Romania, ble București landets hovedstad i 1862. Som hovedstad i uavhengig kongerike etter 1881, vokste byen raskt og ble en moderne storby. Den ble kjent for sitt rike kulturliv, for sin arkitektur og for sitt mondene urbane liv. Byen hadde Paris som forbilde og anla storslåtte bulevarder og avenyer etter parisiske forbilder, noe som gjorde at den fikk tilnavnet «Øst-Europas Lille Paris» (Micul Paris). Krigsskader, jordskjelv og president Nicolae Ceaușescus ekstravagante byfornyelsestiltak har gått hardt ut over byens historiske arkitekturarv. Etter kommunismens fall har București igjen hatt en økonomisk og kulturell oppgangstid.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Parlamentspalasset (også kjent som Ceaușescus palass) er turistattraksjon nummer én og var verdens nest største administrative bygning etter Pentagon da den ble bygget.

Friluftsmuseet Muzeul Satului (Landsbymuseet) med 272 tilflyttede bygninger fra landsbyer i hele Romania ligger i den store parken Parcul Herăstrău, nord i utkanten av byen, ved innfartsåren Șoseaua Kiseleff. Ved denne gaten, på en stjerneplass nærmere sentrum, står triumfbuen Arcul de Triumf, reist i 1935 til minne om at Romania gikk seirende ut av første verdenskrig.

Lipscani, også kjent som gamlebyen, er et fascinerende område med en kombinasjon av sammensatte hus, små butikker, populære utesteder samt noen få fortausrestauranter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

RomaniastubbDenne Romaniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.