Hopp til innhold

Brazzaville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brazzaville

Våpen

LandRepublikken Kongos flagg Republikken Kongo
DistriktBrazzaville hovedstadsdistrikt
Ligger vedKongo
Grunnlagt10. september 1880
Oppkalt etterPierre Savorgnan de Brazza
Retningsnummer242
Areal100 km²
Befolkning1 018 541 (2001)
Bef.tetthet10 185,41 innb./km²
SpråkEast Teke, Beembe, Kituba, lingala, Fuumu, Kituba (Congo) Rediger på Wikidata
Høyde o.h.320 meter
Nettsidewww.brazzaville.cg
Politikk
OrdførerHugues Ngouelondélé
Posisjonskart
Brazzaville ligger i Republikken Kongo
Brazzaville
Brazzaville
Brazzaville (Republikken Kongo)
Kart
Brazzaville
4°16′10″S 15°16′16″Ø

Brazzaville er hovedstaden og den største byen i Republikken Kongo, og ligger ved elven Kongo. Byen har 1 370 612 innbyggere (2009).

Historie[rediger | rediger kilde]

Brazzaville i 2005

Byen ble grunnlagt i 1880 på stedet der landsbyen Ntamo lå, av den italienske oppdageren Pierre Savorgnan de Brazza, som byen er oppkalt etter.

I 1944 var Brazzaville vertskap for et møte mellom de frie franske styrkene og representanter for Frankrikes afrikanske kolonier. Dette munnet ut i Brazzaville-erklæringen, som hadde som formål å omdefinere forholdet mellom Frankrike og landets afrikanske kolonier etter andre verdenskrig.

Brazzaville har vært arena for regionale konflikter, inkludert konflikter mellom opprørere og regjeringsstyrker, og mellom styrker fra Republikken Kongo, Den demokratiske republikken Kongo og Angola.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Brazzaville ligger på 4°16' sør, 15°17' øst (-4.26667, 15.28333). [1] For å skille mellom de to afrikanske landene med «Kongo» i navnet, blir Republikken Kongo iblant kalt Kongo-Brazzaville, mens Den demokratiske republikken Kongo (i perioden 1971–1996 kalt «Zaire») blir kalt Kongo-Kinshasa (etter hovedstaden Kinshasa). Kinshasa ligger på den sørlige bredden av elven Kongo, overfor Brazzaville.

Transport[rediger | rediger kilde]

Den internasjonale flyplassen Maya-Maya internasjonale lufthavn ligger i Brazzaville. Det går ferjer fra Brazzaville til byene Kinshasa som er hovedstaden i Den demokratiske republikken Kongo og til Bangui som er hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk via elven Kongo. Ferjen som går til Bangui går innom byen Impfondo på veien. Taxier er lett tilgjengelige i byen siden så mye som 20% av alle kjøretøyene i byen er taxier.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]