Yamoussoukro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yamoussoukro
LandElfenbenskystens flagg Elfenbenskysten
RegionLacs
StatusBy og departement
Oppkalt etterReine Yamousso[1]
TidssoneWAT
Areal3 500 km²
Befolkning355 573 (2014)
Bef.tetthet101,59 innb./km²
Høyde o.h.214 meter
Nettsidewww.yamoussoukro.district.ci/
Posisjonskart
Yamoussoukro ligger i Elfenbenskysten
Yamoussoukro
Yamoussoukro
Yamoussoukro (Elfenbenskysten)
Kart
Yamoussoukro
6°48′58″N 5°16′27″V

Yammoussoukro er den administrative hovedstaden i Elfenbenskysten og har et innbyggertall på 355 000. Byen ligger 240 km nord for Abidjan.

Historie[rediger | rediger kilde]

Høvding Yamousso, niesen til Kouassi N'Go, styrte landsbyen N'Gokro under den franske koloniseringen. Da var innbyggertallet 457 og landsbyen var en av 129 akouélandsbyer.

Diplomatiske og kommersielle forbindelser ble opprettet, men i 1909, på ordre fra høvdingen av Djamalbo, gjorde akouéene opprør mot administrasjonen. Bonzi stasjonen, syv kilometer fra Yamoussoukro ved Bouafléveien ble satt fyr på. Den franske administratoren, Simon Maurice, kom levende fra det takket være velvilje fra Kouassi N'Go. Denne tidligere lederen hadde stor respekt blant akouéene og fikk dem fra å starte en krig som kunne endt i katastrofe.

Da situasjonen hadde normalisert seg syntes Simon Maurice at Bonzi fremdeles var utrygg og bestemte at den franske militærstasjonen skulle flyttes til Yamoussoukro i stedet. Til ære for Kouassi N'Go bygde den franske administrasjonen en pyramide. Til ære for Yamousso ble N'Gokro nå kalt Yamoussoukro.

I 1919 ble administrasjonen flyttet vekk fra Yamoussoukro og Félix Houphouët-Boigny ble leder for landsbyen i 1939. I en lang periode havnet den lille jordbrukslandsbyen i skyggen. Men etter krigen da African Agricultural Trade Union ble opprettet og hadde den første konferansen i Yamoussoukro, begynte byen å snike seg ut av skyggene igjen selv om utviklingen ikke tok til for alvor før etter frigjøringen av Elfenbenskysten i 1964.

Hovedstad[rediger | rediger kilde]

Etter at Houphouët-Boigny ble president hadde han en drøm om å gjøre den lille byen til landets hovedstad, noe som ble offisielt i 1983. Den ble dermed landets fjerde hovedstad i løpet av et århundre etter Grand Bassam (1893), Bingerville (1900) og Abidjan (1933). Storslåtte byggeprosjekter ble gjennomført, deriblant presidentpalasset, Félix Houphouët-Boigny stiftelse for fredsforskning og kanskje først og fremst Basilique Notre-Dame de la Paix, verdens største kirke og sterk inspirert av Petersdomen i Roma. Likevel har for eksempel de fleste land valgt å ha sine ambassader i de-facto hovedstaden Abidjan.

I forbindelse med borgerkrigen i 2004 ble den 6. november Yamoussoukros flyplass angrepet av franske militære etter at et fly fra FNs fredsstyrker ble angrepet av ett fly fra flyplassen. Ni franskmenn og en amerikaner ble drept i angrepet. To Sukhoi Su-25-fly og flere Mil Mi-24-helikoptre ble ødelagt under angrepet av flyplassen. Dette utgjorde mesteparten av Elfenbenskystens flyvåpen. Etter angrepet ble franske tropper mål for opprørere.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]