Asjkhabad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Asjkhabad
Aşgabat, Ашхабад
Asjkhabad

Våpen

Kart over Asjkhabad

Land Turkmenistan Turkmenistan
Provins Ahal
Status Hovedstad
Befolkning 909 000 (2009)

Asjkhabad (turkmensk: Aşgabat) er hovedstad og den største byen i Turkmenistan.

I 2005 hadde byen ca. 798 000 innbyggere. Asjkhabad ligger i provinsen Ahal i landets sørlige del, ved foten av fjellkjeden Kopet-Dag i sør og i utkanten av Karakumørkenen i nord. Majoriteten av befolkningen er sunnimuslimer. I Asjkhabad produseres det tekstiler, glass, næringsmidler og metaller, og byen har en betydelig filmindustri. Byen rommer også et universitet og flere høyskoler.

Ashgabat er en relativt ung by og vokste ut av en landsby med samme navn som ble etablert av Russland i 1881. Byen blomstret inntil den ble ødelagt av mongolene i det 13. århundre etter vår tidsregning. Etter mongolenes herjinger rommet området bare en liten landsby før russerne tok over i det 19. århundre. I 1869 bygde russiske soldater en festning på en høyde i nærheten av landsbyen, og denne ekstra sikkerheten tiltrakk seg snart kjøpmenn og håndverkere til området. Ashgabat forble en del av Persia frem til 1881, da området ble avstått til Tsar-Russland.

Russland valgte å utvikle området som et regionalt senter på grunn av dens nærhet til det britisk-influerte Persia. I juli 1918, kom en koalisjon av mensjevikene, sosialrevolusjonære og tidligere russiske offiserer fra keiserlige russiske hæren, og gjorde opprør mot bolsjevikene. Ashgabat ble ansett som en trivelig by med bygninger, butikker og hoteller i europeisk stil. Byen opplevde en kraftig vekst og industrialisering, men dette ble alvorlig skadet med et stort jordskjelv i dette området den 6. oktober 1948. Jordskjelvet ble målt til cirka 7,3 på Richters skala og over 100 000 mennesker, cirka 60 % av befolkningen i byen døde som følge av dette jordskjelvet. Selv om det offisielle tallet annonsert av sovjetiske myndigheter bare var 40 000 døde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Ashgabat – bilder, video eller lyd
AsiastubbDenne Asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.