Malé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 4°10′28″N 73°30′34″Ø

Male
Malé

Malé er hovedstaden på Maldivene. Den har en befolkning på 103 693 (2006). Byen ligger på øya Malé i Maléatollen. Hele øygruppen har sitt navn etter byen, siden navnet Maldivene egentlig betyr «Malés øyer».

Tidlige dravidiske innbyggere på Maldivene hadde bosetninger konsentrert rundt stedet der byen er, og disse er datert tilbake til oldtiden. Malé var setet for kongedynastiene på Maldivene. Den eldste moskeen er Hukuru Miskiy, eller «fredagsmoskeen», som opprinnelig er fra 1100-tallet, men gjenoppbygd ca. 1650. Malé ble utbygd og gjort til et handelssenter av portugiserne på 1500-tallet.

I byen finner man flere moskeer, den største er fra 1984, med en 35 m høy gyllen kuppel og en 44 m høy minaret. Byen har et palass fra 1913.

Byen er inndelt i seks deler. De fire delene Henveiru, Galolhu, Maafannu og Macchangolhi befinner seg på øya Malé. På øya Vilingili er det femte distriktet, Vilimalé. Det sjette distriktet er Hulhumalé, en kunstig øy som ble bosatt i 2004. I tillegg er flyplassen Island Hulhule en del av byen.

asiastubbDenne asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.