Asmara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Asmara
أسمرة         ኣስመራ
Asmera      Asmera
Asmara

Våpen

Land Eritrea Eritrea
Region Maekel
Ordfører Semere Russom
Tidssone EAT
Areal 183 km²
Befolkning 912 000 (2011)
Høyde 2 325

Asmara (arabisk: أسمرة, tigrinya: ኣስመራ ) er Eritreas hovedstad og største by. Byen ligger i den sentrale delen av landet, på en høyde av 2325 moh. Byen har et innbyggertall på ca. 912 000, og det er forventet at den vil passere én million i løpet av 2014. Navnet på byen betyr «la det gro».[trenger referanse]

Asmara vokste fra å være fire landsbyer, grunnlagt som handelsutposter på 1100-tallet, til å bli hovedstad i den italienske kolonien Eritrea i 1897. Asmara var en del av kongeriket Medri Bahri (senere republikken Hamassien) og ville komme raskt under okkupasjonen av det britiske militære og med egyptisk støtte. Etter keiser Yohannes IV i Etiopia kort okkuperte området, ga han sin tillit til Ras Alula og tittelen guvernør i Medri Bahri. På denne tiden var den største byen i de eritreiske høylandet Debarwa, som nå ligger i Debub. Dette var den historiske hovedstaden Bahri Negash i Medri Bahri. Innen fire år hadde befolkningen i byen mer enn 3000. Dens kommersielle betydning også vokst betraktelig med økningen i handelen med Massawa, som da var den største byen i Eritrea selv den tidligere hovedstaden var Massawa. På slutten av 1930-årene gjorde italienerne store forandringer i Asmaras bybilde. Byen ble bygget opp i art deco-stil. En stor del av Asmaras bygningsmasse stammer fra denne tiden, og flere bygninger har fremdeles italienske navn. Asmara har blitt kalt for «Lille Roma» og «Italias afrikanske by», ikke bare på grunn av arkitekturen, men på grunn av sporene etter italiensk levesett med kaffebarer og pizza. Ifølge en italiensk folketelling i 1939 var det da 53 000 italienere i Asmara, mens det totale folketallet i byen var 98 000.

Asmara grenser mot distriktene Serejaka i nord, Berikh i vest og Ghala-Nefhi i sør og det Nordlige Rødehavet i øst. Byen er delt opp i 13 administrative områder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ras Alula, guvernør i Medri Bahri under keiser Yohannes IV av Etiopia var en av pionerene og grunnleggerne av Asmara.

Mens Eritrea var italiensk i kolonitiden, slik at store deler av bygningene i Asmara er av italiensk opprinnelse, og noen butikker har fortsatt italienske navn, blant annet Bar Vittoria, Pasticceria moderna, Casa del Formaggio og Ferramenta.

Asmara ble befolket av en rekke italienere og dermed har byen fått et italiensk utseende. Byen Asmara hadde en befolkning på 98 000, hvorav 53 000 var italiensk ifølge den italienske folketellingen i 1939. Dette gjorde Asmara til den viktigste «italienske byen» i det italienske imperiet i Afrika. I hele Eritrea var det 75 000 italienere dette året.

Mange industrielle investeringer ble gjort av Italia i Asmara, men på begynnelsen av andre verdenskrig stoppet industrialiseringen av området.

Italia ble beseiret i 1941, og britene administrerte byen og landet i tidsperioden 1941-1952. I 1952 besluttet FN å forene den tidligere kolonien med det etiopiske styre. I 1961 endte keiser Haile Selassie det føderale arrangementet og erklærte territoriet til den 14. provinsen i det etiopiske imperiet.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Asmaras befolkning er på rundt 912 000 mennesker, som gjør den til den største byen i Eritrea. Selv om alle etniske grupper er representert i byen, er de største gruppene Tigrinja (77%) og Tigre (15%). I Asmara er hovedspråket tigrinja. Engelsk, arabisk og italiensk er også utbredt og forstått.

Ifølge den eritreiske regjeringens folketelling i 2003 hadde 99,67% av folk som bodde i boliger tilgang til rent drikkevann, 96,9% hadde toalett, 2,1% pit-toaletter (både ventilerte og uventilerte), og 1% hadde ingen toalettfasiliteter. Lesekyndighet for menn er 95,2% og for kvinner 89,95%.

Religion[rediger | rediger kilde]

Enda Mariam ortodokse Kirke, St Joseph's Romersk-katolske katedral, Al Khulafa Al Rashiudin-moskeen i hovedstaden Asmara

Asmara er svært variert når det kommer til religion. Tre store landemerker i byen er Sankt Josef-katedralen av den katolske tro, Enda Mariam Ortodokse Kirke til den eritreisk-ortodokse kirke og Al Khulafa Al Rashiudin moskeen til den islamske tro. Kristne og muslimer har levd fredelig sammen i Asmara i århundrer. Religionen med de mest troende i Asmara er Den eritreisk-ortodokse kirke (60%), Katolisisme (15%) og Sunni Islam (25%). Byene og landsbyene rundt byen i høylandet er overveiende kristne (de fleste steder er alle kristne). Videre mot lavlandet, er det noen få muslimske byer og landsbyer.

Italiensk-eritreere[rediger | rediger kilde]

Byen har en betydelig befolkning av italiensk-eritreere. Disse er eritreisk-fødte og etterkommere av italienske bosettere, samt italienske innbyggere i Eritrea. Deres opphav er helt tilbake fra begynnelsen av den italienske kolonisering av Eritrea på slutten av det 19. århundre, men bare etter den andre italo-abyssiner-krigen i 1935 slo de i stort antall. I 1939 folketellingen i Eritrea ble det registrert over 75 000 italiensk-eritreere (over 10% av den eritreiske befolkningen), de fleste av dem (53 000) bodde i Asmara. Mange italienske nybyggere kom seg ut av kolonien sin etter sin erobring av de allierte i november 1941, og de ​​ble redusert til bare 38 000 i 1946.

År Italiensk Eritreere Eritreas innbyggertall Asmaras innbyggertall
1910 1 000 390 000 24 000
1935 3 100 610 000 47 000
1939 76 000 740 000 103 000
1946 38 000 870 000 88 000
2008 900 4 500 000 912 000
The Italian Eritrean population in Eritrea, from 1910 to 2008

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Som hovedstad og største by i Eritrea, har de fleste eritreiske bedrifter sine hovedkontor i Asmara. Byen var en gang en fabrikkby. Byen var i sentrum av Italiensk Øst-Afrika som gjorde at mange store italienske bedrifter åpnet i byen. Da britene kom til landet i 1941, ble mange bedrifter nedlagt eller flyttet utenfor byen. Dette forverret henhold til Haile Selassie I av Etiopia, som ga ut propaganda som viste at de ønsket å modernisere Eritrea.

Eritrean Airlines og Nasair har sine hovedkontor i Asmara. Eritrean Telecommunications Corporation har sitt hovedkontor i Asmara. Landets statlige TV-stasjon Eri-TV har også mange studioer i ulike områder i Asmara.

Transport[rediger | rediger kilde]

Drosjer som kjører i Asmara starter kl 07:00 og avslutter kl. 21.00, og kan bli veldig overfylt noen tider. Billettprisen for en delt taxi er 5-10 nakfa per sete. En kontrakttaxi kan koste mellom 20-300 nakfa så prisen bør være fremforhandlet før man går inn i taxi. Drosjer kjører også utenfor Asmara til forskjellige andre byer, tettsteder og landsbyer, inkludert; Massawa, Keren, Mendefera, Dekemhare, Adi Quala, Ghinda og Nefasit.

Distansebusser i Eritrea er ikke overfylt fordi det er ulovlig for passasjerene å stå i midtgangen. Det er organisert frokost og/eller lunsjstopp på lengre turer. Når man reiser til avsidesliggende steder, som Assab, Nakfa, Tesseney eller Senafe, bør reservasjoner for retur gjøres på forhånd for å unngå å strande.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

I Asmara finnes de fleste høgskoler og universiteter i landet. Byen har alltid vært sentrum for utdanning i landet. Det er hjem til mange elementære og videregående skoler, og inntil nylig åpningen av universitet i Mai Nefhi og Sawa, var det eneste universitetet i landet, Universitetet i Asmara. Under tider av etiopiske føderasjon og annektering, var Universitetet i Asmara knyttet til Mekelle University i Mekelle, Tigray. Så det største universitetet i landet var Addis Abeba University. Siden Eritreas uavhengighet, har mange campus "blitt åpnet opp over hele landet hovedsakelig for medisin og ingeniørfag.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Asmara er inndelt i 13 distrikter eller administrative områder. De 13 distriktene er:

Nord
Nordvest
Nordøst
Sørøst
Sørvest
Sentrum
Øst
Vest

Galleri[rediger | rediger kilde]