Malabo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malabo

Flagg

Våpen

LandEkvatorial-Guineas flagg Ekvatorial-Guinea
ProvinsBioko Norte
StatusBy og hovedstad
Grunnlagt1827
Oppkalt etterMalabo Lopelo Melaka
Areal21 km²
Befolkning155 963
Bef.tetthet14 142,86 innb./km²
Høyde o.h.0 meter
Nettsidewww.ayuntamientodemalabo.com/
Posisjonskart
Malabo ligger i Ekvatorial-Guinea
Malabo
Malabo
Malabo (Ekvatorial-Guinea)
Kart
Malabo
3°45′07″N 8°46′25″Ø

Malabo er hovedstaden i Ekvatorial-Guinea og ligger på nordsiden av øya Bioko (tidligere kalt Fernando Póo). Byen har ca. 100 000 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av Storbritannia i 1827, som bygslet øya fra Spania i kolonitida. Byen fikk navnet Port Clarence og ble brukt som marinebase i et forsøk på å stoppe slavehandelen. Mange frigjorte slaver slo seg også ned her, før Sierra Leone ble opprettet som koloni for frigjorte slaver. Selv om mange seinere flyttet til Sierra Leone, kan man fremdeles finne noen av etterkommerne deres, kalt fernandinos, i Malabo. De danner ei avskilt etnisk gruppe med sin egen afro-portugisiske dialekt.

Da øya kom under spansk kontroll igjen, ble Malabo kalt Santa Isabel. Byen ble i 1969 valgt som ny hovedstad i landet i stedet for Bata på fastlandet, og i 1973 skiftet byen navn til Malabo, som et ledd i president Francisco Macías Nguema sin plan om å bytte ut europeiske stedsnavn med mer «autentiske» afrikanske navn.

Under hans «terrorregime» drev Macías Nguema nærmest et folkemord mot Bubi-minoriteten i landet, som utgjorde størstedelen av befolkningen på Bioko. Han førte så sine egne stammefolk, Fang, til Malabo. De siste årene han styrte ble Ekvatorial-Guinea kalt «Afrikas Auschwitz», og store deler av innbyggerne i byen flyktet sammen med om lag en tredjedel av innbyggerne i landet. Malabo er ennå ikke bygd fullstendig opp igjen etter denne perioden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]