Accra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Accra
Accra
LandGhana Ghana
RegionGreater Accra
StatusBy (city)
Befolkning2 291 352 (2012)
Høyde over havet61±1 meter

Accra er hovedstaden i Ghana. Byen har 2 291 352 innbyggere (2012), og er landets største by.

Accra ble grunnlagt av Ga-folket på 1400-tallet som et handelssentrum for handelen med portugiserne som anla et fort der. Deretter fulgte svensker, hollendere, franskmenn, briter og dansker frem til slutten av 1600-tallet.

Accra sentrum - Makola Market

I 1877 erstattet Accra byen Cape Coast som hovedstad for den britiske kolonien Gullkysten. Etter at det hadde blitt anlagt jernbane inn i landet fra Accra, ble byen det økonomiske sentrum i kolonien, og den er fortsatt Ghanas finanssentrum.

Man finner også spor etter dansk-norske slavehandlere i byen. Fortet Christiansborg er bevart og er i dag presidentpalass og regjeringskontor. Det er ikke mulig å se slottet, selv på avstand, hvis du ikke har avtale med presidenten, I byen ligger også National Museum of Ghana og Central Library of Ghana. University of Ghana ligger i Legon, omkring 13 km nord for Accra.

Mot vest finner man fyrtåret James Fort Lighthouse, James Fort og Ussher Fort. Begge fortene er kjent for å huse slaver før de ble sendt til Amerika. Videre innover finner man minneparken Nkrumah Memorial, til minne om den første presidenten i det frie Ghana.

Forsvarskommisjonen til Organization of African Unity har sitt hovedkvarter i Accra.

Den viktigste flyplassen er Kotoka internasjonale lufthavn.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

ghanastubbDenne ghanarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.