Tunis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tunis
تونس
Tunis
Tunis
Land Tunisia Tunisia
Provins Tunis
Areal 212,63 km²
Befolkning 728 435 (2008)
Høyde 4 meter

Tunis er hovedstaden i det nordafrikanske landet Tunisia. Byen ligger nær kysten i den nordlige delen av landet og har en befolkning på 728 435 (2008)[1]. Halvparten av landets industri ligger i Tunis. Det produseres blant annet kjemikalier og tekstiler.

Tunis om natten

Fra havnen La Goulette, som er forbundet med byen via en kanal, fraktes gods ut i Middelhavet. Medinaen har siden 1979 vært et verdensarvsted. Kartago, med ruiner etter fortidsbyen, er en forstad til byen Tunis.

Tunis var tidligere navnet på hele landet Tunisia.

Verdensarven: Medinaen[rediger | rediger kilde]

Medinaen i Tunis er et godt bevart gammel bydel i Tunis. Området ble verdensarvområde i 1979. En Medina er en bydel med tett murbebyggelse, som forekommer i flere nordafrikanske land, regel bygget under den muslimske ekspansjonen på 800-tallet.

Medinaen i Tunis ble bygget under Aghlabiddynastiet, som hersket i et område som delvis tilsvarer det nåværende Tunisia mellom 800 og 909. Sentralpunktet i byen var fra starten av Zitounamoskéen. Byen inneholder om lag 700 historiske bygninger fra islamsk høykultur: palasser, moskéer, mausoleer med mer.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Bardomuseet i Tunis har en av verdens største samlinger av romerske mosaikker, og anses ved siden av Det egyptiske museum i Kairo som Nord-Afrikas viktigste arkeologiske museum.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Tunis har følgende vennskapsbyer[2]:

Kolonner

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]