Ouagadougou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ouagadougou
Place des Nations Unies i Ouagadougou.
LandBurkina Fasos flagg Burkina Faso
RegionCentre
ProvinsKadiogo
Areal219 300 000 kvadratmeter
Befolkning1 475 223
Bef.tetthet0,01 innb./kvadratmeter
Høyde o.h.305 meter
Politikk
BorgermesterSimon Compaoré
Posisjonskart
Ouagadougou ligger i Burkina Faso
Ouagadougou
Ouagadougou
Ouagadougou (Burkina Faso)
Kart
Ouagadougou
12°22′07″N 1°31′39″V

Ouagadougou (uttalt /ˌwɑːɡəˈduːɡuː/; mossi [ˈwaɡᵊdᵊɡᵊ]; ofte forkortet Ouaga) er hovedstaden i Burkina Faso. Byen er landets største, med et innbyggertall på 1 475 223.[1] Byen er en av de fattigste i Afrika og over 70 % kan ikke lese og skrive. Den ligger i provinsen Kadiogo i regionen Centre, og er også administrasjonssenter for disse. Byens innbyggere kalles ouagalais.

Transport[rediger | rediger kilde]

Den internasjonale flyplassen Ouagadougou lufthavn ligger i byen. Det går flere flyruter fra denne til diverse land i Vest-Afrika og Europa. Byen har jernbaneforbindelse til Abidjan i Elfenbenskysten og Kaya i Burkina Faso. Det går også en motorvei til hovedstaden i Niger, Niamey. Motorsykkel og moped er veldig vanlige framkomstmidler i Ouagadougou.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Til tross for att byens analfabetisme er veldig høy, så har byen to universiteter. Det største universitetet i byen er Universitetet i Ouagadougou, som ble grunnlagt i 1974. Det offisielle språket i byen er fransk, men det finnes også flere lokale språk som mossi, dyula og fulfulde. I 1994 ble det etablert et tospråklig skoleprogram som gjorde at undervisningen foregikk på fransk og et av de tre lokale språkene.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

I Ouagadougou blir det blant annet produsert bearbeidede matvarer og tekstilprodukter. Det nasjonale flyselskapet Air Burkina har hovedkvarteret sitt i byen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Befolkningsstatistikk hos insd.bf» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 13. november 2009. Besøkt 14. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]