Lusaka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lusaka
Lusaka.jpg
Bilde av Lusakas finansområde
LandZambia Zambia
ProvinsLusaka (provins)
StatusHovedstad
Grunnlagt1905
TidssoneSAST
Retningsnummer02
Areal360 km²[1]
Befolkning2 467 563 (2017)
Bef.tetthet6 854,34 innb./km²
Høyde o.h.1 279 meter
Nettsidewww.lcc.gov.zm
Politikk
BorgermesterRoberto Chikwelete
Posisjonskart
Lusaka ligger i Zambia
Lusaka
Lusaka
Lusaka (Zambia)

Lusaka
15°25′00″S 28°17′00″Ø

Lusaka, sett fra verdensrommet

Lusaka er hovedstaden og største by i Zambia i det tidligere Rhodesia. Byen ligger i den sørlige delen av det sentrale platået, på en høyde på ca. 1300 meter og har en befolkning på ca. 1,7 millioner (folketelling 2010). Det snakkes tre hovedspråk i Lusaka, disse er engelsk, Nyanja og Bemba (de siste to er Bantu-språk), men kun engelsk er offisielt språk. Lusaka er en av de raskest voksende byene i det sørlige Afrika. Byen fikk sitt navn etter den lokale høvdingen i området. Zambias største utdanningsinstitusjon, University of Zambia ligger i Lusaka. Den internasjonale flyplassen Lusaka internasjonale lufthavn ligger i Lusaka. Det privat eide flyselskapet Zambezi Airlines har hovedkontoret sitt i Lusaka.

Historie[rediger | rediger kilde]

Zambias høyesterett

Der Lusaka ligger i dag var det tidligere en landsby oppkalt etter sin høvdingen Lusaaka, som ifølge historien, var plassert ved Manda Hill, i nærheten av der Zambia nasjonalforsamling holder til i dag. I språket Nyanja, betyr Manda betyr kirkegård. Området ble utvidet av de europeiske (hovedsakelig britiske) nybyggerne i 1905 med byggingen av jernbanen.

På grunn av sin relativt sentrale beliggenhet, at byen hadde jernbane og at den var plassert i skjæringspunktet mellom den Great North Road og Great East Road, ble Lusaka i 1935 valgt å erstatte Livingstone som hovedstad i den britiske kolonien Nord-Rhodesia.

Etter føderasjon mellom Nord- og Sør-Rhodesia i 1953, var byen et senter for frigjøringsbevegelsen som førte til opprettelsen av republikken Zambia. I 1964 ble Lusaka hovedstaden i det nylig uavhengige Zambia.

Transport[rediger | rediger kilde]

Luftfart[rediger | rediger kilde]

Byens flyplass er Lusaka internasjonale lufthavn, som ligger langs jernbanestrekningen fra Livingstone til Kitwe. Flyplassen er hovedbasen til Zambezi Airlines og tilbyr flyvninger til blant annet Johannesburg, Ndola og Dar-es-Salaam. Lusaka internasjonale lufthavn er både en militær og sivil lufthavn. Den gamle flyplssen ligger mye nærmere sentrum, men brukes bare sporadisk av presidenten.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]