Hopp til innhold

Port Vila

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Port Vila
Port Vila sett fra lufta

Flagg

Våpen

LandVanuatus flagg Vanuatu
ØyEfate
ProvinsShefa
StatusBy
Ligger vedStillehavet
TidssoneVUT
Areal23,6 km²
Befolkning35 901 (2009)
Bef.tetthet2 077,71 innb./km²
Høyde o.h.59 meter
Posisjonskart
Port Vila ligger i Vanuatu
Port Vila
Port Vila
Port Vila (Vanuatu)
Kart
Port Vila
17°44′00″S 168°19′00″Ø

Port Vila er hovedstaden og den største byen i det lille stillehavslandet Vanuatu. Byen ligger på sørkysten av øya Efate i provinsen Shefa. Byen har 35 901 innbyggere (2009). Port Vila er Vanuatus viktigste havn og sentrum for landets handel.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området rundt Port Vila har vært bebodd av melanesiere i tusenvis av år. I 1606, kom de første europeerne kom til øya, ledet av Pedro Fernández de Quiros og Luis Váez de Torres. I det 19. århundre, etablerte franske nybyggere byen Franceville, som erklærte seg uavhengig i 1889 og ble den første selvstyrte nasjonen til å praktisere stemmerett uavhengig av kjønn og rasetilhøringhet. Selv om befolkningen på den tiden besto av om lag 500 innfødte øyboere og mindre enn 50 hvite, fikk bare sistnevnte lov til å stille til valg. En av landets presidenter, RD Polk ble født amerikansk statsborger.[1]

Etter 1887 ble territoriet administrert i fellesskap av Frankrike og Storbritannia. Området ble i 1906 formalisert som et anglo-fransk kondominium. Under andre verdenskrig, var Port Vila en amerikansk og australsk flybase. I 1987, ødela en syklon deler av byen og i januar 2002 førte et kraftig jordskjelv til omfattende ødeleggelser i byen og omkringliggende områder.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Port Vila er Vanuatu viktigste havn og landets handelssentrum. Den internasjonale flyplassen, Bauerfield internasjonale lufthavn ( 'VLI') ligger også i byen.

Store næringer i byen er jordbruk og fiske. Turisme er også blitt viktig, særlig fra Australia og New Zealand. Byen hadde over 50.000 besøkende i 1997.

Vanuatu er et skatteparadis, og offshorefinansiering i Port Vila er en viktig del av økonomien.

Vanuatu er fortsatt avhengig av bistand, hvorav det meste kommer fra Australia og New Zealand, men i de senere årene har det også kommet bistand fra Kina. Eksempler på bistand er for eksempel at New Zealand betaler for å utdanne leger fra lokalsamfunnet, for deretter å betale deler av lønnen deres det første året etter endt utdanning. Australia har betalt leger for å jobbe på Port Vila Central Hospital.

Air Vanuatu har sitt hovedkontor i Vanuatu House i Port Vila.[2]

35,7% av Vanuatus eksport og 86,9% av importen går igjennom Port Vila.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Befolkningen er rundt på rundt 38 000, hovedsakelig melanesiere, og en liten andel polynesiere, asiater, australiere og europeere, hovedsakelig franske og britiske.

Språk[rediger | rediger kilde]

Bislama snakkes av alle i dagligtale. I tillegg er engelsk og fransk også utbredt. Andre urfolks snakkes også i byen.

Religion[rediger | rediger kilde]

Kristendommen er den dominerende religionen på Vanuatu, med over 90% av befolkningen som tilhengere. Det største trossamfunnet er den Presbyterianske kirke, som en tredjedel av befolkningen er medlemmer i. Romersk katolisisme og den Melanesiske kirke er også vanlig, med en oppslutning på ca. 15% hver.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Port Vila har en av campusene til University of the South Pacific, et universitet som er eid av tolv Stillehavsland. Campusen har universitetets eneste juridiske fakultet og underviser også i språk.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

  • Kinas flagg Shanghai, Kina

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Wee, Small Republics: A Few Examples of Popular Government," Hawaiian Gazette, 1. nov 1895, p1
  2. ^ "Contact Us." Air Vanuatu. Retrieved 22 June 2010.