Riad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Riadene har et system for ventilasjon
En riad med kjølende vann i Marrakech

En riad (arabisk: رياض‎) er et tradisjonelt marokkansk hus eller palass med en indre hage eller gårdsplass. Ordet riad kommer fra den arabiske betegnelsen for hage, «ryad».[1] En viktig grunn for dette designet var islamske bekymringer om personvern for kvinner.

Da Almoravid-dynastiet ved slaget ved Sagrajas erobret Spania i det 11. århundre, sendte seierherrene muslimer, kristne og jødiske håndverkere fra Spania til Marokko for å jobbe på monumenter.

Bygningene ble fokusert innover, for familiens privatliv og beskyttelse mot vær og vind. Dette innoverrettede fokus ble uttrykt i den sentrale plasseringen av det meste av interiøret i hagen og gårdsplassen, samt mangel på store vinduer på utsiden ved bruk av leir- eller murvegger. Dette utformingsprinsippet fant støtte i islamske forestillinger av personvernet og hijab for kvinner. Inngangen til disse husene er en stor overgang som oppfordrer til refleksjon fordi alle rommene åpner i den sentrale atriumsplassen. I den sentrale hagen av tradisjonelle riader er det ofte fire appelsin- eller sitrontrær og muligens en fontene. Veggene i riadene er utsmykket med puss eller fliser og vanligvis med arabisk kalligrafi, ofte med sitater fra Koranen.

Stilen på disse riadene har endret seg gjennom årene, men den grunnleggende formen er fortsatt i bruk i design i dag. Nylig har det vært en økning i interessen for denne formen for hus etter en ny mote av fornyelse i byer som Marrakech og Essaouira, hvor mange av disse ofte smuldrer bort. Bygningene har blitt restaurert til sin fordums prakt. Mange riader blir nå brukt som hoteller eller restauranter. Bildene her er to eksempler i Marrakech, et renovert som fungerer som Hotel Riad Laksiba, og det andre som ennå ikke er renovert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boele, Vincent. Ed. (2005). Morocco: 5000 years of Culture. Amsterdam: KIT Publishers.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]