Melekeok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Melekeok på kartet over Palau
Melekeok
Melekeok på kartet over Palau
Denne artikkelen omtaler Palaus hovedstad, men også delstaten den ligger i.
Begge enheter er så små at separate artikler ansees unødvendig
.
Kart over delstaten Melekeok

Melekeok er siden 7. oktober 2006 hovedstad i øystaten Palau. Den overtok denne rollen etter byen Koror. Samtidig ble Melekeok også sete for Palaus regjering. Byen er også hovedstad i delstaten med samme navn. Melekeok ligger på østkysten av Palaus største øy, Babeldaob. Melekeoks tradisjonelle leder er Reklai Ngirmang.

Delstaten Melekeok er på 28,5 km² og ligger mellom statene Ngchesar i syd, Ngeremlengui i vest og Ngiwal i nord.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

I 2015 hadde delstaten Melekeok 277 innbyggere.[1]

Ifølge folketellingen fra 2005 bodde det 391 mennesker i delstaten Melekeok.[2] Disse fordelte seg på åtte landsbyer/bosetninger, inklusive Melekeok, hovedstaden:

Den nye regjeringsbygningen i Ngerulmud, Melekeok • 7°30′1,93″N 134°37′26,56″Ø
  1. Melekeok
  2. Ertong
  3. Ngeburch
  4. Ngeremecheluch
  5. Ngermelech
  6. Ngerubesang
  7. Ngerulmud
  8. Ngeruling

Melekeok, hovedstaden, hadde ifølge samme folketelling fra 2005 omtrent 270 innbyggere.[trenger referanse] Den er således en av verdens minste hovedsteder. Noen hevder likevel at det blir feil å regne Melekeok som hovedstad, siden det nye regjeringsbygget ligger to kilometer fra landsbyen Melekeok, og det blir riktigere å si at det er Ngerulmud som er hovedstad,[3][4] I så fall er hovedstadens folketall bare tosifret.

Melekeok har den største innsjøen (Lake Ngardok) i hele Mikronesia, (493 hektar). Denne sjøen har en levedyktig forekomst av saltvannskrokodillen Crocodylus porosus.

Historie[rediger | rediger kilde]

Melekeok har i lengre tid vært Palaus maktssenter. Under den japanske okkupasjonen ble flere av de tradisjonelle mannehusene, bai, ødelagt, disse ble gjenoppbygget først i 1992.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata

OseaniastubbDenne Oseaniarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.