Yaoundé

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yaoundé
LandKameruns flagg Kamerun
RegionCentre
DepartementMfoundi
StatusBy og hovedstad
Grunnlagt1888
Areal180 km²
Befolkning2 440 462 (2011 est)
Bef.tetthet13 558,12 innb./km²
Høyde o.h.764 meter
Posisjonskart
Yaoundé ligger i Kamerun
Yaoundé
Yaoundé
Yaoundé (Kamerun)
Kart
Yaoundé
3°51′28″N 11°31′05″Ø

Yaoundé er hovedstaden i Kamerun. Med sine 1 299 446 innbyggere (1. januar 2005) er Yaoundé landets nest største by, etter Douala.

Historie[rediger | rediger kilde]

Yaoundés katolske domkirke

Yaoundé ble grunnlagt i 1889 på oppdrag av den tyske koloniforvaltningen, som forskningsstasjon og hovedlager for elfenbenshandelen. Grunnleggeren var den tyske offiser og forskningsreisende Richard Kund. I 1895 ble anlegget omgjort til et militæret støttepunkt.

I 1903 ble byen overført til sivil forvaltning, selv om det fortsatt var forlagt tyske militære styrker der. Det militære nærværet forsterket byens vekst og betydning for det indre av Kamerun. Særelig embedsmannen Hans Dominik betød meget for byens vekst. I 1911 ble koloniens sentrale rettsinstans lagt dit, og i 1914 ble det forvaltningsinstans for «overhøvdingene» i kolonien.

Under første verdenskrig ble byen tatt i besittelse av belgiske tropper, og i 1922 ble byen gjort til hovedstad i Fransk Kamerun.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Beliggenhet

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Byen ligger på et platå ca. 700 moh. Omkring hovedstaden Yaoundé har Kamerun den høyeste befolkningstettheten. Mange av byens 1,3 millioner innbyggere bor i de ytre delene av byen.

Klima[rediger | rediger kilde]

Den årlige gjennomsnittstemperaturen er 23,3 °C, og varierer bare i liten grad gjennom året. Årlig middelnedbør er 1617 mm, og det er to utpregede regntider: september/oktober og april/mai.

Sport[rediger | rediger kilde]

Hjemmekampene til fotballklubbene Canon Yaoundé, Tonnerre Yaoundé og Kameruns landslag spilles på Stade Omnisports, som ble bygget i 1972.

Transport[rediger | rediger kilde]

Yaoundé Nsimalen internasjonale lufthavn og den militære flyplassen Yaoundé lufthavn ligger i byen. Det går jernbanelinjer vestover til havnebyen Douala og nordover til byen Ngaoundéré. Flere busselskaper har ruter i byen, spesielt i bydelene Nsam og Mvan. Det går ofte busser mellom Yaoundé og Douala, som tar ca. 3 timer. Det har flere ganger skjedd store bussulykker langs denne strekningen. Det er veldig mye trafikk i byen i ukedagene, men det er lite trafikk i helgene. Yaoundé har hat stor framgang i byggingen av infrastruktur spesielt med veibygging.