Canberra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Canberra
Canberra
Det nye og gamle parlamentshuset i Canberra

Flagg

Våpen

Land Australia Australia
Territorium Australian Capital Territory Australian Capital Territory
Areal 814,2 km²
Befolkning 345 257 (2007)
Høyde 1 893 fot

Canberra (uttalt /ˈkæn.bɹə/)[1] er forbundshovedstad i Australia. Byen ble reist midt mellom de to viktigste australske byene, Melbourne og Sydney. Canberra er den syvende største byen i Australia, med et innbyggertall på over 345 257.

Byen befinner seg i den nordre enden av Australian Capital Territory, sørvest for Sydney og nordøst for Melbourne. Canberra ble valgt som Australias hovedstad i 1908 som et kompromiss mellom Sydney og Melbourne, de to største byene. Dette er uvanlig blant australske byer, ettersom det er en planlagt by. Etter en internasjonal konkurranse om byens design, ble designet til Chicago-arkitektene Walter Burley Griffin og Marion Mahony Griffin valgt, og oppbygningen begynte i 1913. Byens design hadde betydelig innflytelse fra haveby-bevegelsen og inkorporerer merkverdige områder med naturvegetasjon, som har gitt Canberra tittelen «buskhovedstaden». Selv om veksten og utviklingen til Canberra ble hindret av verdenskrigene og den store depresjonen, har byen kommet frem som en blomstrende by etter andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Byens navn kan også uttales [ˈkæm.bɹə]. Den er også mindre kjent som [ˈkæn.bə.ɹə] eller [kæn.ˈbe.ɹə].

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

australiastubbDenne australiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.