Bangui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bangui
Bangui

Kart over Bangui

4°22′N 18°35′ØKoordinater: 4°22′N 18°35′Ø
Land Den sentralafrikanske republikk Den sentralafrikanske republikk
Status Hovedstadsdistrikt
Areal 67 km²
Befolkning 622 771 (2006)
Bef.tetthet 9 295,09 innb./km²

Bangui handledistrikt
Bangui fra rommet
Ubangi (Oubangui) elven i utkanten av Bangui.

Bangui er hovedstaden og den største byen i Den sentralafrikanske republikk. Befolkningen anslås til å ligge et sted omkring 700 000.

Bangui ligger langs den nordlige bredden av elven Ubangi like nedenfor en rekke stryk som begrenser skipsfart oppover elven, på den sørlige grensen. Den farbare Ubangi-elven svinger sørover nedenfor Bangui og flyter sammen med elven Kongo like sør for Ekvator, nær Brazzaville. Elven markerer grensen mellom Den sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo. Den kongolesiske byen Zongo ligger på den andre siden av elven, overfor Bangui.

De fleste innbyggerne i Den sentralafrikanske republikk bor i de vestlige delene, nær Bangui.

Byens sentrum ligger nær elven, og har en stor triumfbue, reist til minne om Bokassa, et stort presidentpalass og et stort marked.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Bangui er det administrative, handel og kommersielle senteret i Den sentralafrikanske republikk. I Bangui blir det produsert tekstiler, matvarer, øl, sko og såpe, men hovedeksporten til Bangui er Bomull, Tømmer, kaffe og Sisal. I 2001 var arbeidsledigheten i byen på 23%.

Transport[rediger | rediger kilde]

Fra Bangui går det ferjer til Zongo som er en by i Den demokratiske republikken Kongo og til Brazzaville som er hovedstaden i Republikken Kongo. I Bangui ligger den internasjonale flyplassen Bangui M'Poko internasjonale lufthavn. Mye av Den sentralafrikanske republikks internasjonale handel kommer igjennom denne flyplassen. Flere veier går fra Bangui og til nabolandene Kamerun, Tsjad og Sør-Sudan.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Universitetet i Bangui som ble grunnlagt i 1970 ligger i Bangui. University of Bangui er en offentlig institusjon som har monopol på ikke landbruks utdanning i Den sentralafrikanske republikk.