Tbilisi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tbilisi
თბილისი
Tbilisi

Flagg

Våpen

Land Georgia Georgia
Region Tbilisi
Status Hovedstad
Grunnlagt ca. 479
Tidssone UTC+04.00
Areal 726 km²
Befolkning 1 118 035 (2014[1])

Tbilisi (georgisk: თბილისი t'bilisi [tʰb̥ilisi]) er hovedstaden og den største byen i Georgia. Den ligger ved elva Kura. Selve Tbilisi har 1,15 millioner innbyggere (2010), mens storbyområdet har om lag 1,5 millioner innbyggere.

Byen ble grunnlagt i det 5. århundret Vakhtang I av Iberia, kongen av Georgias forløper, Kaukasisk Iberia. Tbilisi har, med flere avbrudd, vært Georgias hovedstad i nesten 1500 år, og utgjør et viktig industrielt, sosialt og kulturelt sentrum for landet. Ettersom byen befinner seg ved den sørøstlige enden av Europa, nær de viktige handelsrutene mellom øst og vest, har den opp gjennom historien ofte vært et midtpunkt mellom ulike rivaliserende imperier. Tbilisis historie reflekteres i arkitekturen, som er ei blanding av middelaldersk, neoklassisk og sovjetisk stil. Tbilisi har historisk sett vært hjemstedet til folk med ulik kulturell, etnisk og religiøs bakgrunn, men Den ortodokse kirke er i dag den klart største trosretningen.

Viktigste turistattraksjoner i Tbilisi er blant annet Frihetsplassen med Frihetsmonumentet, Rustaveri-avenyen, katedralene Sameba og Sioni, middelalderfestninga Narikala, Operateateret og Georgias nasjonalmuseum.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

asiastubbDenne asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.