Funafuti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Funafuti
LandTuvalus flagg Tuvalu
Adm. senterVaiaku
Areal2,40 km²
Befolkning4 492 (2002)
Bef.tetthet1 871,67 innb./km²
Posisjonskart
Funafuti ligger i Tuvalu
Funafuti
Funafuti
Funafuti (Tuvalu)
Kart
Funafuti
8°31′27″S 179°11′39″Ø

Strand på Funafuti
Funafuti sett fra havet
Skole på Funafuti

Funafuti er en korallatoll i øystaten Tuvalu, og regnes som landets hovedstad. Regjeringen sitter i byen/bydelen VaiakuFongafale. Ved folketellingen i 2002 var innbyggertallet 4 492, noe som gjør Funafuti til landets mest folkerike atoll.[1]

Det er en smal landstripe mellom 20 og 400 meter bred som omringer en stor lagune, 18 km lang og 14 km bred. Med sine 275 km² er den Tuvalus klart største lagune. Landarealet for de over 30 øyene og holmene utgjør totalt 2,4 km², mindre enn 1 % av atollens samlede areal.

Den mest berømte bygningen er kirken. Blant andre severdigheter er restene av et amerikansk fly som krasjet på Funafuti under andre verdenskrig, da amerikanske styrker brukte rullebanen på Funafuti under forsvaret av Gilbertøyene og Marshalløyene. USA gjorde krav på Funafuti en gang på 1800-tallet, inntil man inngikk en vennskapsavtale i 1979, som trådte i kraft i 1983.

Den største øya er Fongafale, der det finnes fire byer, en av disse er Vaiaku, der Tuvalus regjering og parlamentet "Fale I Fono" har sitt sete. Fongafale og Vaiaku omtales iblant som Tuvalus hovedstad, men offisielt er hele atollen Funafuti hovedstad i landet.[2]

Atollen har også en internasjonal flyplass, Funafuti internasjonale lufthavn.

Byer på Funafuti[rediger | rediger kilde]

Byene på atollens øyer med innbyggertall per 2002:[1]

Fungafale (sentrale Funafuti)[rediger | rediger kilde]

Øvrige Funafuti[rediger | rediger kilde]

Inkludert halvøya Tengako i nord

Funafala[rediger | rediger kilde]

Amatuku[rediger | rediger kilde]

Funafuti naturvernområde[rediger | rediger kilde]

I juni 1996 ble det opprettet et naturvernområdet langs revets vestre rand. Det består av seks øyer, og arealet oppgis til 33 km², som tilsvarer 20 % av Funafutis areal. Landarealet til de seks øyene er 8 hektar (0,08 km²).

Øyene, fra nord til sør, med oppgitt areal i hektar:

Funafutis øyer[rediger | rediger kilde]

Det er minst 30 øyer i atollen. Den største er Fongafale, fulgt av Funafala. Minst tre av øyene er bebodd, hovedøyen Fongafale i øst, Funafala i sør og Amatuku i nord.

Referanser[rediger | rediger kilde]