Thimpu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thimphu
Thimphu-12-vom Buddha Dordenma-2015-gje.jpg
LandBhutan Bhutan
Grunnlagt1955
Retningsnummer232
Areal27 km²
Befolkning104 000 (2015)
Bef.tetthet3 851,85 innb./km²
Høyde o.h.2 321 meter
Nettsidewww.thimphucity.bt/

Thimphu
27°29′00″N 89°38′00″Ø

Thimpu er hovedstad i Bhutan og ligger vest i den sentrale delen av landet, fra 2247 til 2648 meter over havet. Den omkringliggende dalen og fylket (dzongkhag) har også samme navn. Byen har 98 676 innbyggere (2020), og er uten sammenligning den største befolkningskonsentrasjonen i landet.

Byen strekker seg ut langs vestsiden av Wang Chhu-elvens dalføre. Byen har som mange andre hovedsteder vokst kraftig som følge av flukten fra landsbygda. Utviklingen har ført til renovering i bykjernen og paddehattaktig fremvekst av forsteder flere steder.

Dechenchoeling, den offisielle kongeboligen, ligger nord for byen. Det samme gjelder klostrene Dechenphu, Tango og Cheri.

Tashichoedzong i bakgrunnen

Tashichoedzong, hovedstadens dzong, med flere nasjonale funksjoner, ligger også på nordsiden av byen. Dette palasset/borgen ble bygd i 1641, og har vært sete for regjeringen siden 1952. Hvert år, på sensommeren, er Tashichoedzong stedet for en fargerik maskedansfestival kalt tsechhu [1]. Dette er en populær turistattraksjon. I hovedgata Norzim Lam finnes butikker, restauranter, kjøpesentre og offentlige bygninger. Overalt finnes en blanding av boligblokker, mindre boliger og familiedrevne butikker. Myndighetene praktiserer en streng kontroll med byggeskikken: Alle boliger skal utsmykkes i tradisjonell stil, med buddhistiske malerier og motiv. Dette håndheves meget strengt og brudd på eksteriørforskriftene kan føre til at bygg rives.

Nede ved elven arrangeres et livlig marked i helgene. Her selges kjøtt, grønnsaker og souvenier. Det meste av byens beskjedne småindustri ligger sør for den største broen.

Thimpu er verdens eneste hovedstad uten trafikklys.

Gewog[rediger | rediger kilde]

Thimpu fylke er delt inn i ti underdistrikt (gewog):

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]