Liste over nobelprisvinnere i fysiologi eller medisin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nobelprisen i fysiologi eller medisin ble etablert av Alfred Nobels testamente fra 1895.

Listen over nobelprisen i fysiologi eller medisin er en kronologisk liste over mottakere av nobelprisen i fysiologi eller medisin fra 1901 og frem til i dag. Prisen blir utdelt årlig av det svenske Karolinska Institutet til forskere og leger som arbeider eller har arbeidet med ulike felt innen fysiologi eller medisin. Prisen er en av fem priser utdelt av Nobelstiftelsen etter ønske fra testamentet til Alfred Nobel. Prisen kalles ofte bare nobelprisen i medisin, men Nobel presiserte at prisen skulle tildeles bidrag innen «fysiologi eller medisin» i sitt testamente.

Dermed kan prisen tildeles personer innen svært varierende fagfelt. Den første prisen ble tildelt tyske Emil Adolf von Behring i 1901. Alle mottakere av prisen tildeles en medalje, et diplom og en pengesum (hvilket har variert gjennom årene). I 1901 mottok von Behring en pengesum på 150,782 svenske kroner (SEK), som i 2008 ville tilsvart over 7,7 millioner svenske kronger. I 2008 mottok prisvinnerne Harald zur Hausen, Françoise Barré-Sinoussi og Luc Montagnier en sum på 10,000,000 svenske kroner (ca. 8,775,000 norske kroner). Prisen blir utdelt i Stockholm på den årlige seremonien den 10. desember, den samme datoen som Nobels død.

Prisen er utdelt til personer innen ulike fagfelt og frem til 2009 har 8 priser blitt tildelt for bidrag innen signaltransduksjon av G-proteiner, 13 priser er tildelt personer som har bidratt eksepsjonelt innen nevrovitenskap og videre 13 har blitt tildelt prisen for sine bidrag innen metabolisme. Prisen har en gang ikke blitt tildelt ved seremonien. Dette skjedde da Gerhard Domagk i 1939 ikke fikk lov til å motta prisen av sin tyske regjering. Han mottok senere medaljen og diplomet, men ikke pengepremien.

Totalt har 198 personer mottatt prisen, derav 10 kvinner: Gerty Cori (1947), Rosalyn Yalow (1977), Barbara McClintock (1983), Rita Levi-Montalcini (1986), Gertrude B. Elion (1988), Christiane Nüsslein-Volhard (1995), Linda B. Buck (2004), Françoise Barré-Sinoussi (2008), Elizabeth H. Blackburn (2009) og Carol W. Greider (2009). Grunnet de to verdenskrigene og andre årsaker, har prisen ikke blitt utdelt ved ni anledninger (henholdsvis i 19151918, 1921, 1925 og 19401942).

Mottakere[rediger | rediger kilde]

År Mottaker[1] Land[2] Begrunnelse[3]
1901 EmilVonBehring.jpg Emil Adolf von Behring Det tyske keiserrike «for hans arbeid med serumterapi, spesielt dens anvendelse mot difteri, som gav nye muligheter innen medisin og dermed gav legen et seirende våpen mot sykdom og død»[1]
1902 Ronald Ross2.jpg Ronald Ross Storbritannia «for hans arbeid med malaria, hvor han har vist hvordan sykdommen inntar organismen og dermed har lagt grunnlaget for vellykket forskning på området og metoder for å bekjempe den»[2]
1903 Niels ryberg.jpg Niels Ryberg Finsen Danmark «i anerkjennelse av hans bidrag til behandling av sykdommer, spesielt lupus vulgaris, med konsentrert lysbestråling, der han har åpnet en ny allé for medisinsk forskning»[3]
1904 Ivan Pavlov nobel.jpg Ivan Petrovitsj Pavlov Det russiske keiserdømmet «i anerkjennelse av hans arbeid med fordøyelsens fysiologi, der hans kunnskap om vitale deler innen dette fagfeltet har forandret og økt forståelsen av fordøyelsessystemet»[4]
1905 RobertKoch cropped.jpg Robert Koch Det tyske keiserrike «for hans undersøkelser og oppdagelser i forhold til tuberkulose»[5]
1906 Camillo Golgi nobel.jpg Camillo Golgi Kongedømmet Italia «i anerkjennelse av deres arbeid med nervesystemets struktur»[6]
Cajal-mi.jpg Santiago Ramón y Cajal Spania
1907 AlphonseLaveran.jpg Charles Louis Alphonse Laveran Frankrike «i anerkjennelse av hans forskning på hvilken måte protozo forårsaker sykdommer»[7]
1908 Ilya Mechnikov nobel.jpg Ilja Iljitsj Metsjnikov Det russiske keiserdømmet «i anerkjennelse av deres arbeid med immunitet»[8]
Paul Ehrlich.png Paul Ehrlich Det tyske keiserrike
1909 Emil Theodor Kocher.jpg Emil Theodor Kocher Sveits «for hans arbeid med fysiologien, patologien og kirurgien av skjoldbruskkjertelen»[9]
1910 Kossel, Albrecht (1853-1927).jpg Albrecht Kossel Det tyske keiserrike «i anerkjennelse av hans bidrag til vår kunnskap om cellekjemi, lært gjennom hans arbeid med proteiner, inkludert nukleinsyre»[10]
1911 Allvar Gullstrand.jpg Allvar Gullstrand Sverige «for hans arbeid med øyets dioptrics»[11]
1912 Alexis Carrel 02.jpg Alexis Carrel Frankrike «for hans arbeid vaskulær sutur og transplantasjon av blodårer og organer»[12]
1913 Charles Robert Richet.gif Charles Richet Frankrike «for hans arbeid med anafylaksi»[13]
1914 Robert Barany.jpg Robert Bárány Østerrike-Ungarn «for hans arbeid med fysiologien og patologien balanseorganene»[14]
1915 Ingen tildeling
1916
1917
1918
1919 Jules Bordet pi.png Jules Bordet Belgia «for hans oppdagelser relatert til immunitet»[15]
1920 August Krogh Bain 32006.jpg Schack August Steenberg Krogh Danmark «for hans oppdagelse av kapillærmotorens reguleringsmekanisme»[16]
1921 Ingen tildeling
1922 Archibald Vivian Hill.jpg Archibald Vivian Hill Storbritannia «for hans oppdagelse relatert til produksjon av varme i muskler»[17]
Otto Fritz Meyerhof Weimarrepublikken «for hans oppdagelse av det faste forholdet mellom forbruk av oksygen og metabolismen av melkesyre i muskler»[17]
1923 Fredrick banting.jpg Frederick Grant Banting Canada «for oppdagelsen av insulinet»[18]
J.J.R. Macleod ca. 1928.png John James Richard Macleod Canada
1924 Willem Einthoven.jpg Willem Einthoven Nederland «for oppdagelsen av elektrokardiogramets mekanisme»[19]
1925 Ingen tildeling
1926 J Fibiger.jpg Johannes Andreas Grib Fibiger Danmark «for hans oppdagelse av Spiroptera carcinoma»[20]
1927 Julius Wagner-Jauregg.jpg Julius Wagner-Jauregg Østerrike «for hans oppdagelse av den terapeutiske verdien av malariainokulasjon i behandlingen av lammelse»[21]
1928 Jules Nicole.jpg Charles Jules Henri Nicolle Frankrike «for hans arbeid med tyfus»[22]
1929 Christiaan Eijkman.jpg Christiaan Eijkman Nederland «for hans oppdagelse av det antinevrotiske vitaminet»[23]
Frederick Gowland Hopkins Storbritannia «for hans oppdagelser av vekststimulerende vitaminer»[23]
1930 LandsteinerWS.jpg Karl Landsteiner Østerrike «for hans oppdagelse av menneskelige blodgrupper»[24]
1931 Otto Heinrich Warburg (cropped).jpg Otto Heinrich Warburg Weimarrepublikken «for sin oppdagelse av natur og virkemåte i luftveisenzymene»[25]
1932 Charles Scott Sherrington1.jpg Charles Scott Sherrington Storbritannia «for deres oppdagelser vedrørende nevronenes funksjon»[26]
Edgar Douglas Adrian Storbritannia
1933 Thomas Hunt Morgan.jpg Thomas Hunt Morgan USA «for hans oppdagelser vedrørende kromosonets rolle i arv»[27]
1934 George Hoyt Whipple USA «for deres oppdagelser vedrørende leverterapi i tilfeller av anemi»[28]
George Richards Minot USA
William Parry Murphy USA
1935 Hans Spemann Det tyske rike «for hans oppdagelse av organisatoreffekten i embryogenese»[29]
1936 Henry Hallett Dale Storbritannia «for deres oppdagelser relatert til kjemisk overføring av nerveimpulser»[30]
Otto Loewi Østerrike
1937 GyorgyiNIH.jpg Albert Szent-Györgyi von Nagyrapolt Ungarn «for hans oppdagelser i forbindelse med biologiske forbrenningsprosesser, med spesiell referanser til vitamin C og katalyse av fumarsyre»[31]
1938 Corneille Jean François Heymans Belgia «for deres oppdagelser av sinus' og aortamekanismers rolle i reguleringen av respirasjon»[32]
1939 Gerhard Domagk Det tyske rike «for oppdagelsen av den antibakterielle effekten av prontosil»[33]
1940 Ingen tildeling
1941
1942
1943 Carl Peter Henrik Dam Danmark «for hans oppdagelse av vitamin K»[34]
Edward Adelbert Doisy USA «for hans oppdagelse av den kjemiske naturen til vitamin K»[34]
1944 Joseph Erlanger USA «for deres oppdagelser tilknyttet de svært differensierte funksjonene i enkle nervefibre»[35]
Herbert Spencer Gasser USA
1945 Alexander-fleming.jpg Alexander Fleming Storbritannia «for oppdagelsen av penicillin og den helbredende effekt på ulike infeksjonssykdommer»[36]
Ernst Boris Chain Storbritannia
Howard Walter Florey 1945.jpg Howard Walter Florey Australia
1946 Hermann Joseph Muller USA «for oppdagelsen av produksjonen av mutasjoner ved hjelp av røntgenbestråling»[37]
1947 Carl Ferdinand Cori.jpg Carl Ferdinand Cori USA «for deres oppdagelse av retningen av den katalytiske konverteringen av glycogen»[38]
Gerty Theresa Cori.jpg Gerty Theresa Cori, née Radnitz USA
Bernado Houssay.JPG Bernardo Alberto Houssay Argentina «for sin oppdagelse av hypofyseforlapp-hormonets betydning for sukkerstoffskiftet»[38]
1948 Paul Hermann Müller Sveits «for hans oppdagelse av DDTs høye effektivitet som en kontaktgift mot flere leddyr»[39]
1949 Walter Hess.jpg Walter Rudolf Hess Sveits «for hans oppdagelse av den funksjonelle organiseringen av midthjernen som en koordinator for aktivitetene i de indre organer»[40]
Moniz.jpg António Caetano Egas Moniz Portugal «for hans oppdagelse av den terapeutiske verdien av lobotomi i visse psykoser»[40]
1950 Philip Showalter Hench USA «for deres oppdagelser i tilknytning til hormoner i binyrebarken, deres struktur og biologiske effekter»[41]
Edward Calvin Kendall USA
Thadeus Reichstein ETH-Bib Portr 00222.jpg Tadeusz Reichstein Sveits
1951 Max Theiler Unionen Sør-Afrika «for hans oppdagelser vedrørende gulfeber og hvordan bekjempe den»[42]
1952 Selman Waksman NYWTS.jpg Selman Abraham Waksman USA «for sin oppdagelse av streptomycin, det første antibiotikum effektivt mot tuberkulose»[43]
1953 Hans Adolf Krebs Storbritannia «for hans oppdagelse av sitronsyresyklusen»[44]
Portrait of Fritz Albert Lipmann (1899-1986), Biochemist (2551001689).jpg Fritz Albert Lipmann USA «for hans oppdagelse av koenzym A og dens betydning for intermediær metabolisme»[44]
1954 Enders2.jpg John Franklin Enders USA «for deres oppdagelser av sannsynligheten for poliomyelittvirus å vokse i kulturer med varierte typer vev»[45]
Frederick Chapman Robbins USA
Thomas Huckle Weller USA
1955 Axel Hugo Theodor Theorell Sverige «for hans oppdagelser om oksidasjonsenzymers art og modus for handling»[46]
1956 André Frédéric Cournand USA «for deres oppdagelser vedrørende hjertekateterisering og patologiske forandringer i sirkulasjonssystemet»[47]
Werner Forßmann 1959.jpg Werner Forßmann Tyskland
Dickinson W. Richards USA
1957 Daniel Bovet Italia «for hans oppdagelser i tilknytning til syntetiske forbindelser som hemmer virkningen av visse kroppsstoffer, og spesielt deres handling på det vaskulære systemet og skjelettmuskulatur»[48]
1958 George Wells Beadle USA «for deres oppdagelse om at gener handler ved å regulere bestemte kjemiske hendelser»[49]
Edward Lawrie Tatum USA
Joshua Lederberg.jpg Joshua Lederberg USA «for hans oppdagelser vedrørende genetisk rekombinasjon og organiseringen av det genetiske materialet i bakterier»[49]
1959 Arthur Kornberg.jpg Arthur Kornberg USA «for deres oppdagelser mekanismen i den biologiske syntesen av ribonukleinsyre og deoksyribonukleinsyre»[50]
Severo Ochoa statue Madrid 3250.JPG Severo Ochoa Spania
USA
1960 Burnet 2jpg.jpg Frank Macfarlane Burnet Australia «for oppdagelsen av ervervet immunologisk toleranse»[51]
Peter Brian Medawar.jpg Peter Brian Medawar Storbritannia
1961 Georg von Békésy USA «for sine oppdagelser av den fysiske mekanismen i stimulering innenfor sneglehuset»[52]
1962 Francis Crick.png Francis Harry Compton Crick Storbritannia «for deres oppdagelser vedrørende den molekylære strukturen av nukleinsyrer og dens betydning for informasjonsoverføring i levende materiale»[53]
JamesWatson.png James Dewey Watson USA
Maurice H F Wilkins.jpg Maurice Hugh Frederick Wilkins New Zealand
Storbritannia
1963 Eccles and Hoschl.jpg John Carew Eccles Australia «for deres oppdagelser vedrørende de joniske mekanismene som er involvert i eksitasjon og hemming i de perifere og sentrale deler av nervecellemembranen»[54]
Alan Lloyd Hodgkin Storbritannia
Andrew huxley trinity.png Andrew Fielding Huxley Storbritannia
1964 Konrad Bloch.JPG Konrad Bloch USA «for deres oppdagelser vedrørende mekanismen og reguleringen av kolesterol- og fettsyre-metabolisme»[55]
Feodor Lynen Tyskland
1965 François Jacob Frankrike «for deres oppdagelser vedrørende genetisk kontroll av enzym og virussynteser»[56]
André Lwoff Frankrike
Jacques Monod Frankrike
1966 Peyton Rous USA «for sin oppdagelse av svulst-induserende virus»[57]
Charles Brenton Huggins USA «for hans oppdagelser angående hormonbehandling av prostatakreft»[57]
1967 Ragnar Granit Finland
Sverige
«for deres oppdagelser vedrørende de primære fysiologiske og kjemiske visuelle prosessene i øyet»[58]
Haldan Keffer Hartline USA
George Wald USA
1968 Robert Holley.jpg Robert W. Holley USA «for deres tolkning av den genetiske koden og dens funksjon i proteinsyntese»[59]
Har Gobind Khorana India
Marshall Nirenberg.jpg Marshall W. Nirenberg USA
1969 Max Delbruck.jpg Max Delbrück USA «for deres oppdagelser vedrørende replikeringsmekanismen og den genetiske strukturen av virus»[60]
Alfred Hershey.jpg Alfred D. Hershey USA
Salvador E. Luria ca.1969.jpg Salvador E. Luria USA
1970 Axelrod01.jpg Julius Axelrod USA «for deres oppdagelser vedrørende humorale sendere i nerveterminalene og mekanismen for deres lagring, frigjøring og inaktivering»[61]
Ulf von Euler Sverige
Bernard Katz Storbritannia
1971 Earl W. Sutherland, Jr. USA «for hans oppdagelser vedrørende mekanismene av hormonenes handling»[62]
1972 Gerald M. Edelman USA «for deres oppdagelser vedrørende den kjemiske strukturen i antistoffer»[63]
Rodney R. Porter Storbritannia
1973 Karl von Frisch Tyskland «for deres oppdagelser vedrørende organisering og elicitasjon av individuelle og sosiale atferdsmønstre»[64]
Nikolaas Tinbergen (left), Konrad Lorenz (right) Konrad Lorenz Østerrike
Nikolaas Tinbergen Storbritannia
1974 Albert Claude Belgia «for deres oppdagelser vedrørende den strukturelle og funksjonelle organiseringen av cellen»[65]
Christian de Duve Belgia
George E. Palade USA
1975 DavidBaltimore2008.JPG David Baltimore USA «for deres oppdagelser vedrørende samspillet mellom svulstvirus og det genetiske materialet i cellen»[66]
Renato Dulbecco USA
Howard Martin Temin USA
1976 Baruch Samuel Blumberg by Tom Trower (NASA).jpg Baruch S. Blumberg USA «for deres oppdagelser vedrørende nye mekanismer for opprinnelsen og formidlingen av infeksjonssykdomer»[67]
D. Carleton Gajdusek USA
1977 Roger Guillemin USA «for deres oppdagelser vedrørende produksjon av peptidhormon i hjernen»[68]
Schally portrait.jpg Andrew V. Schally USA
Rosalyn Yalow.jpg Rosalyn Yalow USA «for utviklingen av radioimmunologisk analyse av peptidhormoner»[68]
1978 Werner Arber 2008.jpg Werner Arber Sveits «for oppdagelsen av restriksjonsenzymer og deres anvendelser til problemer med molekylærgenetikk»[69]
Daniel Nathans USA
Hamilton Smith.jpg Hamilton O. Smith USA
1979 Allan M. Cormack USA «for utviklingen av computertomografi»[70]
Godfrey N. Hounsfield Storbritannia
1980 Baruj Benacerraf USA «for deres oppdagelser vedrørende genetisk bestemte strukturer på celleoverflaten som regulerer immunologiske reaksjoner»[71]
Jean Dausset Frankrike
George D. Snell USA
1981 Roger W. Sperry USA «for hans oppdagelser når det gjelder funksjonelle spesialiseringer av de celebrale halvkuler»[72]
David H. Hubel USA «for deres oppdagelser vedrørende informasjonsbehandling i det visuelle systemet»[72]
Torsten N. Wiesel Sverige
1982 Sune Bergström.jpg Sune K. Bergström Sverige «for deres oppdagelser vedrørende prostaglandiner og beslektede biologiske, aktive substanser»[73]
Bengt I. Samuelsson Sverige
John R. Vane Storbritannia
1983 Barbara McClintock (1902-1992).jpg Barbara McClintock USA «for hennes oppdagelse av mobile genetiske elementer»[74]
1984 Niels K. Jerne Danmark «for teorier om spesifisitet i utvikling og kontroll av immunsystemet og oppdagelsen av prinsippet for produksjon av monoklonale antistoffer»[75]
Georges J.F. Köhler Tyskland
Milstein lnp.jpg César Milstein Argentina
Storbritannia
1985 Mike Brown 2003.jpg Michael S. Brown USA «for deres oppdagelser vedrørende regulering av kolesterolmetabolisme»[76]
Joe Goldstein.JPG Joseph L. Goldstein USA
1986 Stanley Cohen-Biochemist.jpg Stanley Cohen USA «for deres oppdagelser om vekstfaktorer»[77]
Ritalevimontalcini.jpg Rita Levi-Montalcini Italia
USA
1987 Susumu Tonegawa Japan «for hans oppdagelse av det generelle prinsippet for generering av mangfold av antistoffer»[78]
1988 James W. Black Storbritannia «for deres oppdagelser av viktige prinsipper for legemiddelbehandling»[79]
Nci-vol-8236-300 Gertrude Elion.jpg Gertrude B. Elion USA
George H. Hitchings USA
1989 Nci-vol-8172-300 j michael bishop.jpg J. Michael Bishop USA «for deres oppdagelse av den cellulære opprinnelse av retrovirale onkogener»[80]
HEVarmus.jpg Harold E. Varmus USA
1990 Joseph E. Murray USA «for deres oppdagelser vedrørende organ- og celletransplantasjon i behandling av sykdom hos mennesker»[81]
E. Donnall Thomas USA
1991 Erwin neher 2007 lindau.jpg Erwin Neher Tyskland «for deres oppdagelser vedrørende funksjonen av enkle ionekanaler i celler»[82]
Sakmann.jpg Bert Sakmann Tyskland
1992 Edmond H. Fischer Sveits
USA
«for deres oppdagelser vedrørende reversible proteinfosforylering som en biologisk reguleringsmekanisme»[83]
Edwin G. Krebs USA
1993 Roberts, Richard John (1943).jpg Richard J. Roberts Storbritannia «for deres oppdagelse av splittede gener»[84]
Phillip A Sharp.jpg Phillip A. Sharp USA
1994 Alfred G. Gilman USA for deres oppdagelse av G-proteiner og rollen til disse proteinene i signaltransduksjon i celler[85]
Rodbell, Martin (1925-1998).jpg Martin Rodbell USA
1995 Edward B. Lewis USA «for sine oppdagelser vedrørende den genetiske kontroll av tidlig embryoutvikling»[86]
Christiane Nüsslein-Volhard mg 4406.jpg Christiane Nüsslein-Volhard Tyskland
Eric F. Wieschaus.jpg Eric F. Wieschaus USA
1996 Peter C. Doherty Australia «for sine oppdagelser vedrørende spesifisiteten av cellemediert immunforsvar»[87]
Rolf M. Zinkernagel Sveits
1997 Prusiner 1.JPG Stanley B. Prusiner USA «for hans oppdagelser av prioner – et nytt biologisk prinsipp for infeksjon»[88]
1998 Drfurchgott.jpg Robert F. Furchgott USA «for deres oppdagelser vedrørende nitrogenoksid som et signalsystemmolekyl i det kardiovaskulære systemet»[89]
Louis J. Ignarro portrait.jpg Louis J. Ignarro USA
Ferid Murad.jpg Ferid Murad USA
1999 Gunter Blobel 2008 1.JPG Günter Blobel USA «for oppdagelsen av at proteiner har egenverdisignaler som styrer deres transport og lokalisering i cellen»[90]
2000 Arvid Carlsson 2011a.jpg Arvid Carlsson Sverige «for sine oppdagelser Angående signaltransduksjon i nervesystemet»[91]
Paul Greengard.jpg Paul Greengard USA
Eric Richard Kandel.jpg Eric R. Kandel USA
2001 Leland H. Hartwell USA «for deres oppdagelser av nøkkelregulatorer i cellesyklusen»[92]
Tim Hunt at UCSF 05 2009 (4).jpg Tim Hunt Storbritannia
Paul Nurse portrait.jpg Paul M. Nurse Storbritannia
2002 EMLederberg GStent SBrenner JLederberg 1965 wiki.jpg Sydney Brenner Storbritannia «for deres oppdagelser vedrørende 'genetisk regulering av organutvikling og programmert celledød[93]
H. Robert Horvitz USA
John Sulston.jpg John E. Sulston Storbritannia
2003 PaulLauterbur.jpg Paul Lauterbur USA «for deres oppdagelser vedrørende magnetresonanstomografi»[94]
Peter Mansfield Leipzig.jpg Peter Mansfield Storbritannia
2004 2008 nidcd symposium hi Dr Richard Axel.jpg Richard Axel USA «for deres oppdagelser av luktreseptorer og organiseringen av luktsystemet»[95]
LindaBuck cropped 1.jpg Linda B. Buck USA
2005 Barry Marshall.jpg Barry J. Marshall Australia «for deres oppdagelse av bakterien Helicobacter pylori og dens rolle i magekatarr og magesår»[96]
Robin Warren.jpg J. Robin Warren Australia
2006 Andrew Fire, Stanford University.jpg Andrew Z. Fire USA «for deres oppdagelse av RNA-interferens – nedbryting dobbelttrådet RNA»[97]
20061130 v113006db-0032w-515h.jpg Craig C. Mello USA
2007 Mario Capecchi UTHSCSA.JPG Mario R. Capecchi USA «for deres oppdagelser av prinsippet for innføring av spesifikke genemodifikasjoner i mus ved bruk av embryonale stamceller»[98]
Martin Evans Nobel Prize.jpg Martin J. Evans Storbritannia
Oliver-smithies.jpg Oliver Smithies USA
2008 Harald zur Hausen-press conference Dec 06th, 2008-6.jpg Harald zur Hausen Tyskland «for hans oppdagelse av at menneskelig papillomavirus forårsaker livmorhalskreft»[99]
Françoise Barré-Sinoussi-press conference Dec 06th, 2008-1.jpg Françoise Barré-Sinoussi Frankrike for deres oppdagelse av humant immunsviktvirus[99]
LucMontagnier1995 065.jpg Luc Montagnier Frankrike
2009 Elizabeth Blackburn 2009-01.JPG Elizabeth H. Blackburn USA
Australia
«for oppdagelsen av hvordan kromosoner er beskyttet av telomerér og enzymet telomerase»[100]
Carol Greider 2009-01.JPG Carol W. Greider USA
Nobel Prize 2009-Press Conference Physiology or Medicine-16.jpg Jack W. Szostak USA
Storbritannia
2010 Robert G. Edwards Storbritannia «for utvikling av in vitro fertilisering»[101]
2011 Bruce A. Beutler USA for oppdagelser rundt aktivering av medfødt immunitet.[102][103]
Jules A. Hoffmann Frankrike
Ralph M. Steinman Canada
USA
for oppdagelsen av dendrittcellenn og dens rolle i det adaptive immunforsvaret.[102][103]
2012 John Gurdon Cambridge 2012.JPG John B. Gurdon Storbritannia «for oppdagelsen at modne celler kan bli reprogrammerte til å bli pluripotent»[104]
Shinya Yamanaka Japan
2013 James E. Rothman USA «for deres oppdagelser vedrørende transportsystemer i kroppens celler»[105]
Randy W. Schekman USA
Thomas C. Südhof Tyskland
USA

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1901. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  2. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1902. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  3. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1903. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  4. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1904. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  5. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1905. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  6. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1906. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  7. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1907. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  8. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1908. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  9. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1909. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  10. ^ Nobelprisen i fysiologi eller medisin 1910. Nobelstiftelsen. Besøkt 15. juli 2011.
  11. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1911. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  12. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1912. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  13. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1913. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  14. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1914. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  15. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1919. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  16. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1920. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  17. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1922. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  18. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1923. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  19. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1924. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  20. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1926. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  21. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1927. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  22. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1928. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  23. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1929. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  24. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1930. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  25. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1931. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  26. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1932. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  27. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1933. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  28. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1934. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  29. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1935. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  30. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1936. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  31. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1937. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  32. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1938. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  33. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1939. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  34. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1943. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  35. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1944. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  36. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1945. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  37. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1946. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  38. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1947. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  39. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1948. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  40. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1949. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  41. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1950. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  42. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1951. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  43. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1952. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  44. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1953. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  45. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1954. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  46. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1955. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  47. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1956. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  48. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1957. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  49. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1958. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  50. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1959. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  51. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1960. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  52. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1961. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  53. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1962. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  54. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1963. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  55. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1964. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  56. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1965. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  57. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1966. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  58. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1967. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  59. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1968. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  60. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1969. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  61. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1970. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  62. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1971. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  63. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1972. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  64. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1973. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  65. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1974. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  66. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1975. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  67. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1976. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  68. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  69. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1978. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  70. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1979. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  71. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1980. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  72. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1981. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  73. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1982. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  74. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1983. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  75. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1984. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  76. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1985. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  77. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1986. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  78. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1987. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  79. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1988. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  80. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1989. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  81. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  82. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1991. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  83. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1992. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  84. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1993. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  85. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1994. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  86. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1995. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  87. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1996. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  88. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1997. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  89. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1998. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  90. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1999. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  91. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2000. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  92. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  93. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2002. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  94. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2003. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  95. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2004. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  96. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2005. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  97. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2006. Nobel Foundation. Besøkt 28. juli 2007.
  98. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2007. Nobel Foundation. Besøkt 8. oktober 2007.
  99. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008. Nobel Foundation. Besøkt 6. oktober 2008.
  100. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009. Nobel Foundation. Besøkt 5. oktober 2009.
  101. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2010. Nobel Foundation. Besøkt 4. oktober 2010.
  102. ^ a b The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2010. Nobel Foundation. Besøkt 4. oktober 2010.
  103. ^ a b Tredelt Nobelpris i medisin. forskning.no. Besøkt 3. oktober 2011.
  104. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2012. Nobel Foundation. Besøkt 8. oktober 2012.
  105. ^ The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2013. Nobel Foundation. Besøkt 7. oktober 2013.