Hopp til innhold

Celleånding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cellulær respirasjon i en typisk eukaryot celle.

Energien lagres som ATP-molekyler. Andre energirike molekyler som brytes ned til energi er fett, proteiner og andre karbohydrater i tillegg til glukose. Nedbrytning av glukose/karbohydrater kalles glykolyse, av fett "beta-oksidasjon", og av proteiner "protein-katabolisme". Endepunktet for alle disse nedbrytningene er Acetyl-CoA som så går inn i neste trinn av energi-produksjonen.

Glykolyse[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Glykolyse

Glykolysen er grunnlaget for all energiproduksjon med utgangspunkt i glukose. Selve glykolysen krever ikke oksygen. Gjennom spalting av de kjemiske bindingene i glukose-molekylet dannes to pyruvat-molekyler, samtidig som det dannes to ATP-molekyler. Strengt tatt dannes det fire ATP for hvert glukosemolekyl, men to av disse går med i pyrruvat-produksjonen, slik at nettogevinsten er to ATP-molekyler. Pyruvat kan så oksideres til acetyl-CoA.

Sitronsyre-syklus[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Krebssyklus

Sitronsyresyklus foregår i cellenes mitokondrier. Acetyl-CoA er utgangspunktet for sitronsyresyklusen, hvor en kjede av kjemiske reaksjoner omdanner Acetyl-CoA til CO2 og vann samtidig som det dannes energi i form av molekylene GTP, NADH og FADH2. I den første reaksjonen går Acetyl-CoA sammen med oksaloacetat, og danner sitrat. Sitrat omdannes så, gjennom flere trinn, tilbake til oksaloacetat. En slik runde produserer 1 GTP, 3 NADH, 2 FADH2 og 2 CO2. Sitronsyresyklus må gå to runder for hvert glukosemolekyl som gjennomgår glykolysen.

Oksidativ fosforylering[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Oksidativ fosforylering

Oksidativ fosforylering er siste trinn i den cellulære respirasjonen. Denne prosessen kalles også elektrontransportkjeden, siden elektroner overføres fra NADH og FADH2 via en kjede med molekyler til molekylært oksygen. Hvert molekyl i denne kjeden vil, når elektronet passerer, kunne pumpe et proton (H+) ut fra den mitrokondrielle matrix og inn i mitrokondrie-membranen. Dette skaper en pH-gradient, som så kan drive det ATP-produserende molekylet ATP-syntase som også ligger i membranen, slik at ADP omdannes til ATP.