Celleånding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cellulær respirasjon i en typisk eukaryot celle.

Den cellulære respirasjonen er en cellulær prosess hvor energirike molekyler som glukose spaltes til vann og karbondioksid og det dannes energi som cellen kan bruke. Energien lagres som ATP-molekyler. Andre energirike molekyler som brytes ned til energi er fett, proteiner og andre karbohydrater i tillegg til glukose. Nedbrytning av glukose/karbohydrater kalles glykolyse, av fett "beta-oksidasjon", og av proteiner "protein-katabolisme". Endepunktet for alle disse nedbrytningene er Acetyl-CoA som så går inn i neste trinn av energi-produksjonen.

Glykolyse[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Glykolyse

Glykolysen er grunnlaget for all energiproduksjon med utgangspunkt i glukose. Selve glykolysen krever ikke oksygen. Gjennom spalting av de kjemiske bindingene i glukose-molekylet dannes to pyruvat-molekyler, samtidig som det dannes to ATP-molekyler. Strengt tatt dannes det fire ATP for hvert glukosemolekyl, men to av disse går med i pyrruvat-produksjonen, slik at nettogevinsten er to ATP-molekyler. Pyruvat kan så oksideres til acetyl-CoA.

Sitronsyre-syklus[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Krebssyklus

Sitronsyresyklus foregår i cellenes mitokondrier. Acetyl-CoA er utgangspunktet for sitronsyresyklusen, hvor en kjede av kjemiske reaksjoner omdanner Acetyl-CoA til CO2 og vann samtidig som det dannes energi i form av molekylene GTP, NADH og FADH2. I den første reaksjonen går Acetyl-CoA sammen med oksaloacetat, og danner sitrat. Sitrat omdannes så, gjennom flere trinn, tilbake til oksaloacetat. En slik runde produserer 1 GTP, 3 NADH, 2 FADH2 og 2 CO2. Sitronsyresyklus må gå to runder for hvert glukosemolekyl som gjennomgår glykolysen.

Oksidativ fosforylering[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Oksidativ fosforylering

Oksidativ fosforylering er siste trinn i den cellulære respirasjonen. Denne prosessen kalles også elektrontransportkjeden, siden elektroner overføres fra NADH og FADH2 via en kjede med molekyler til molekylært oksygen. Hvert molekyl i denne kjeden vil, når elektronet passerer, kunne pumpe et proton (H+) ut fra den mitrokondrielle matrix og inn i mitrokondrie-membranen. Dette skaper en pH-gradient, som så kan drive det ATP-produserende molekylet ATP-syntase som også ligger i membranen, slik at ADP omdannes til ATP.

biokjemistubbDenne biokjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.