Nobels Fredssenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nobels Fredssenter
Nobel Peace Center 12.jpg
Offisielt navnStiftelsen Nobels Fredssenter
TypeStiftelse
Org.nummer985 226 237
Stiftet2005
LandNorge
HovedkontorVestbanestasjonen
StyrelederOlav Njølstad
Nettstedhttp://www.nobelpeacecenter.org/

Nobels Fredssenter er en norsk stiftelse, opprettet ved vedtak i Stortinget i 2000 og åpnet i 2005. Nobels Fredssenter er museet for Nobels fredspris og formidler kunnskap om Nobels fredspris, Alfred Nobel, og fredsprisvinnerne og deres arbeid gjennom faste og skiftende utstillinger. Museet har blitt kjent som et viktig visningssted for dokumentarfotografi og er i de senere årene og blitt en arena for aktuelle debatter og samtaler om krig, fred og konfliktløsning. Styret i stiftelsen velges av Den Norske Nobelkomite. Senteret er plassert på Rådhusplassen i Oslo, i hovedbygningen for den gamle Vestbanestasjonen.

Styreleder er Olav Njølstad, mens direktør er Kjersti Fløgstad som overtok etter Liv Tørres i februar 2020.[1]

Åpningen[rediger | rediger kilde]

Nobels Fredssenter ble åpnet av kong Harald 11. juni 2005, og både den norske og svenske kongefamilien var til stede. Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik holdt tale.

Åpningen inngikk i det offisielle programmet for hundreårsmarkeringen av unionsoppløsningen mellom Sverige og Norge. Seremonien ble regissert av Bentein Baardson.

Wangari Maathai sa dette på åpningen:

Laquote.svgNår du går gjennom rommene på Fredssenteret og tenker på de menn og kvinner som har blitt hedret gjennom årene, ser du dine egne tanker, drømmer og håp. Alle mennesker har en del som er gjenspeilet her. Når du ser utfordringene og mulighetene, vil du også bli inspirert til å gjøre det du kan for at din egen verden skal bli et fredeligere sted.Raquote.svg

Direktører[rediger | rediger kilde]

  • 2020 – Kjersti Fløgstad
  • 2016 – 2019: Liv Tørres
  • 2005 – 2016: Bente Erichsen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kjersti Fløgstad tiltrer som direktør». Nobels Fredssenter. 5. februar 2020. Besøkt 3. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]