Hopp til innhold

Nobels Fredssenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nobels Fredssenter
Offisielt navnStiftelsen Nobels Fredssenter
Org.formStiftelse
Org.nummer985226237
Stiftet2005
LandNorge
HovedkontorVestbanestasjonen
Olav Njølstad
Daglig lederKjersti Fløgstad
Nettstedwww.nobelpeacecenter.org
Kart
Nobels Fredssenter
59°54′42″N 10°43′49″Ø

Nobels Fredssenter er museet for Nobels fredspris. Fredssenteret ble opprettet etter vedtak fra Stortinget i 2000, og ble åpnet i 2005. Nobels Fredssenter formidler fredsprisvinnernes ideer og arbeid for å inspirere til små og store endringer for en fredeligere verden.  

Nobels Fredssenter er Nobels fredspris’ ansikt utad. Med utgangspunkt i historien om fredsprisen og prisvinnerne tilbyr Fredssenteret utstillinger, arrangementer, aktiviteter og digital formidling. Senteret har siden åpningen i 2005 blitt internasjonalt anerkjent for sin satsing på dokumentarfotografiet og har utviklet seg til en viktig arena for samfunnsdebatt og samtaler om fred, menneskerettigheter og dialog.  

Nobels Fredssenter ligger sentralt plassert på Rådhusplassen i Oslo, i hovedbygningen for den nedlagte Vestbanestasjonen. I et normalår tar Fredssenteret mot over 200 000 besøkende, deriblant flere hundre skolegrupper. Senteret har en egen museumsbutikk og driver utleie av lokaler.  

Styreleder er Olav Njølstad, mens direktør er Kjersti Fløgstad som overtok etter Liv Tørres i februar 2020.[1]

Organisering[rediger | rediger kilde]

Nobels Fredssenter er en uavhengig stiftelse, finansiert gjennom en kombinasjon av privat og offentlig støtte. Fredssenteret samarbeider tett med de andre institusjonene i Nobelsystemet. Nobels Fredssenter består av 3 forskjellige ansattavdelinger: ledergruppen, faglig og administrativ stab, og vertskap og omvisere.  

Visjon og verdier[rediger | rediger kilde]

Den overordnede visjonen for Nobel-organisasjonene er - inspirert av Alfred Nobels testamente - å virke for menneskehetens største nytte. Nobels Fredssenters verdier kan oppsummeres som uavhengighet, kvalitet, mot, kreativitet og inspirasjon.  

Finansiering[rediger | rediger kilde]

Nobels Fredssenter er en uavhengig stiftelse, finansiert gjennom en kombinasjon av privat og offentlig støtte.

Nobels Fredssenter er primært finansiert av tilskudd fra Kulturdepartementet, sponsormidler og billettinntekter. Ordinært statstilskudd fra Kulturdepartementet utgjør omtrent halvparten av det totale budsjettet. Nobels Fredssenters hovedsponsor og samarbeidspartner er Hydro.

Etter Stortingets vedtak om etableringen av Nobels Fredssenter i den gamle Vestbanebygningen i desember 2000, investerte Statsbygg i en omfattende rehabilitering av det vernede bygget. Det ble også samlet inn 85 millioner kroner i private sponsormidler, blant annet fra KPMG International, Hydro, Telenor, DnB NOR og Leif Höeghs stiftelse. 65 av de 85 millionene ble brukt til innhold og installasjoner før åpningen i juni 2005. De resterende 20 millionene ble benyttet til videreutvikling av senteret de første driftsårene.

Direktør[rediger | rediger kilde]

Kjersti Fløgstad er direktør for Nobels Fredssenter i Oslo (siden februar 2020). Hun er tidligere generalsekretær i UNICEF Norge (2000-2011), og har hatt en rekke styreverv, blant annet som styreleder i Care Norge.

Liste over direktører for Nobels Fredssenter:[rediger | rediger kilde]

  • 2020 – Kjersti Fløgstad
  • 2016 – 2019: Liv Tørres
  • 2005 – 2016: Bente Erichsen

Nobelsystemet[rediger | rediger kilde]

Nobelsystemet består av en rekke organisasjoner i både Sverige og Norge. Da Alfred Nobel døde i 1896, etterlot han seg en av Europas største formuer. I sitt testamente beskrev den svenske oppfinneren og industrieieren hvordan formuen hans skulle gis til dem som «i løpet av det siste året hadde gjort menneskeheten den største tjeneste». Han ville dele ut priser innenfor områdene fysikk, kjemi, medisin og litteratur i tillegg til en pris til «den som har virket mest eller best for folkenes forbrødring, avskaffing eller reduksjon av stående arméer samt avholdelse og spredning av fredskongresser». Denne prisen, bedre kjent som Nobels fredspris, skulle deles ut i Norge, av en komité bestående av fem medlemmer utnevnt av Det norske Storting, Den norske Nobelkomité.

Det Norske Nobelinstitutt ble opprettet i 1904 for å bistå Nobelkomiteen i arbeidet med å avgjøre hvem som skal tildeles Nobels fredspris. De resterende Nobel-prisene skulle deles ut i Sverige. Nobelmuseet i Stockholm ble etablert i 2001, med oppdrag å spre kunnskap og engasjement om Nobelprisene og Alfred Nobel. Nobels Fredssenter er det siste tilskuddet i Nobelsystemet. Senteret åpnet den gamle Vestbanebygningen i Oslo 11. juni 2005. Formålet er å spre kunnskap om fredsprisvinnerne og deres arbeid, om Alfred Nobel, og å bidra til refleksjon og debatt om temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning.  

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kjersti Fløgstad tiltrer som direktør». Nobels Fredssenter. 5. februar 2020. Besøkt 3. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]