William P. Murphy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
William P. Murphy
William P Murphy.jpg
Født 6. februar 1892
Stoughton, Dane County, Wisconsin
Død 9. oktober 1987 (95 år)
Brookline, Norfolk County, Massachusetts
Barn William P. Murphy Jr.
Yrke Lege
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin
Alma mater University of Oregon (B.S)
Harvard Medical School (M.S)
Kjent for Leverbehandling i tilfeller av anemi

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1934

William Parry Murphy (født 6. februar 1892 i Stoughton, Dane County, Wisconsin, død 9. oktober 1987 i Brookline, Norfolk County, Massachusetts) var en amerikansk lege. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1934, sammen med landsmennene George Richards Minot og George Whipple for deres oppdagelser vedrørende leverbehandling i tilfeller av anemi.

Murphy fikk sin utdannelse ved de offentlige skolene i Wisconsin og Oregon. Han fullførte en bachelor ved University of Oregon i 1914 og fikk sin mastergrad ved Harvard Medical School i 1922.

I 1924 fikk Murphy hunder til å blø for og gjøre dem anemiske, for deretter å mate han dem med ulike stoffer og måle forbedringen. Han oppdaget at inntak av store mengder lever syntes å kurrere sykdommen. Minot og Whipple satte deretter i gang med å kjemisk isolere helbredende stoff, og til slutt var de i stand til å isolere vitaminB12 fra leveren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

NobelprisstubbDenne Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.