William P. Murphy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
William P. Murphy
William P. Murphy
Født 6. februar 1892
Stoughton, Dane County, Wisconsin
Død 9. oktober 1987 (95 år)
Brookline, Norfolk County, Massachusetts
Yrke Lege
Alma mater University of Oregon (B.S)
Harvard Medical School (M.S)
Kjent for Leverbehandling i tilfeller av anemi
Priser og utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1934)

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1934

William Parry Murphy (født 6. februar 1892 i Stoughton, Dane County, Wisconsin, død 9. oktober 1987 i Brookline, Norfolk County, Massachusetts) var en amerikansk lege. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1934, sammen med landsmennene George Richards Minot og George Whipple for deres oppdagelser vedrørende leverbehandling i tilfeller av anemi.

Murphy fikk sin utdannelse ved de offentlige skolene i Wisconsin og Oregon. Han fullførte en bachelor ved University of Oregon i 1914 og fikk sin mastergrad ved Harvard Medical School i 1922.

I 1924 fikk Murphy hunder til å blø for og gjøre dem anemiske, for deretter å mate han dem med ulike stoffer og måle forbedringen. Han oppdaget at inntak av store mengder lever syntes å kurrere sykdommen. Minot og Whipple satte deretter i gang med å kjemisk isolere helbredende stoff, og til slutt var de i stand til å isolere vitaminB12 fra leveren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

NobelprisstubbDenne Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.