Virus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Virus
Influensavirus
Influensavirus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Virus
Norsk(e) navn:
Hører til: (ikke klassifisert)
Antall arter:
Habitat: cellene i andre livsformer
Utbredelse: overalt hvor det finnes liv
Delgrupper:

Virus (lat. gift[5]) er genetiske elementer som kan reprodusere seg uavhengig av cellenes kromosomer, men er avhengig av selve cellen. Dette er fordi virus ikke har en egen metabolisme.[6] En del forskere regner virus blant de mest tallrike «mikroorganismer» på vår planet som kan infisere alle typer av cellulære organismer. Det er et spørsmål om virus egentlig skal regnes som levende organismer eller ikke. Virologer i dag vil gjerne si at de ikke oppfyller alle kravene til mikrorganismer, siden de ikke har egen metabolisme. Formering av virus skjer via den lytiske syklus eller den lysogene syklus.

I ekstracellulær form kalles virus for viron. I denne formen er de i stand til å trenge inn i vertscellene, for reproduksjon. Dette ødelegger cellene, og det er dette som forårsaker sykdommer. Virusskapte sykdommer eller forandringer i genene avhenger ofte av vertscellen og hvilket miljø den er i.[6] Virus er hovedårsak til mange sykdommer hos mennesker, fra influensa til kopper og aids. Blant de verste virussykdommene i dag, finner man sykdommene forårsaket av hiv (aids) og Ebola.

Antibiotika hjelper ikke mot virussykdommer, bare mot sykdommer som skyldes bakterier. Vanlige virussykdommer vil man vanligvis overlate til kroppen selv å arbeide med. Mange virussykdommer kan man vaksineres mot.

Det finnes noen typer legemidler mot virus, såkalte antivirale midler. Men fortsatt har man ikke kommet så langt på dette området sammenlignet med legemidler mot bakterier. De antivirale legemidlene må enten påvirke reseptorer på utsiden av vertscellen eller trenge inn i cellen for å kunne bekjempe det sykdomsfremkallende virus, noe som har vært vanskelig å få til. Antivirale midler har i mange tilfelle flere og mer alvorlige bivirkninger enn midler mot bakterier. Resistens mot antivirale midler kan dessuten utvikles.

Virus har vanligvis en negativ effekt på cellene de invaderer, men det har blitt påvist at bakterier som lever rundt varme kilder på havbunnen har inngått symbiose med noen virus.[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ dobbelttrådet DNA-virus
  2. ^ enkelttrådet DNA-virus
  3. ^ dobbelttrådet RNA-virus
  4. ^ enkelttrådet RNA-virus
  5. ^ Universitetet i Oslo, Institutt for lingvistiske og nordiske studier. Bokmålsordboka og Nynorskordboka
  6. ^ a b Michael T. Madigan, John M. Martinko, Jack Parker (2003) Brock Biology of Microorganisms, Tenth Edition – Pearson Education, Inc. ISBN 0-13-049147-0.
  7. ^ Virus hjelper og plager bakterier i dypet Arkivert 2014-05-06, hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Hva er virus? - artikkel fra forskning.no 7.8.02