Arvid Carlsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arvid Carlsson
Arvid Carlsson 2011a.jpg
Arvid Carlsson 2011
Født25. januar 1923 (95 år)
Uppsala, Sverige
Far Gottfrid Carlsson
Utdannet ved Lunds universitet
Beskjeftigelse lege, hjerneforsker, farmakolog, farmasøyt, universitetslærer
NasjonalitetSverige
Medlem avKungliga Vetenskapsakademien
Academia Europaea
Utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (2000)
InstitusjonerGöteborgs universitet
Fagfeltkjemi, biologi
Kjent forDopamin

Arvid Carlsson (født 25. januar 1923) er en svensk farmakolog (lege), tidligere professor ved Göteborgs universitet (1959–89), som i 2000 mottok Nobelprisen i fysiologi eller medisin. Han mottok prisen for sine oppdagelser om signalstoffer i nervesystemet. Blant annet studerte han transmitterstoffene dopamin og serotonin. Han delte prisen med amerikanerne Paul Greengard og Eric R. Kandel.

Signalene fra en nervecelle til en annen overføres ved hjelp av ulike signalsubstanser. Signaloverføringer skjer i spesielle kontaktpunkter, synapser. En enkelt nervecelle kan ha tusenvis av kontaktpunkter med andre nerveceller. Arvid Carlsson oppdaget at dopamin er en slik signalsubstans i hjernen, og at dopamin har stor betydning for kontrollen av våre bevegelser. Hans forskning ledet i sin tur til innsikten i at Parkinsons sykdom forårsakes av dopaminbrist i visse deler av hjeren, og at man kunne få frem et effektivt legemiddel (L-dopa) mot denne sykdommen.

Paul Greengard oppdaget hvordan dopamin og en rekke andre signalsubstanser utøver sine effekter i nervesystemet. Signalsubstansene påvirker først en reseptor på cellens overflate. Dette utløser en rekke reaksjoner som påvirker visse «nøkkelproteiner», som igjen regulerer ulik cellulære funksjoner. Proteinenes form og funksjon forandres ved at fosfatgrupper tilføres (fosforylering) eller tas bort (defosforylering). Gjennom denne mekanismen kan signalsubstansene overføre sine budskap mellom nerveceller.

Eric Kandel oppdaget siden hvordan synapsenes effektivitet kan forandres og med hvilke molelylære mekanismer dette skjer. Han viste at synapsenes funksjon er sentrale for læring og hukommelse. For funnet av en form for korttidsminne spiller protteinfosforyleringen i synapsen en viktig rolle. For at et langtidsminne skal oppstå, kreves dessuten nydanning av proteiner som blant annet fører til at synapsens for og funksjon forandres.

Han ble tildelt Wolfprisen i 1979 og Björkénska prisen i 1981.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]