Jack Szostak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jack William Szostak
Nobel Prize 2009-Press Conference Physiology or Medicine-16.jpg
Jack Szostak
Født9. november 1952 (66 år)
London, Storbritannia
Utdannet ved McGill University (–1971), Cornell University, Riverdale High School
Doktorgradsveileder Ray Wu
Beskjeftigelse Biolog, molekylærbiolog, genetiker, lege, professor
Nasjonalitet USA, Polen, Canada
Medlem av National Academy of Sciences
American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser
7 oppføringer
Albert Lasker Basic Medical Research Award (2006), Nobelprisen i fysiologi eller medisin (2009), NAS Award in Molecular Biology (1994), Heineken-prisen i biokjemi og biofysikk (2008), Oparin Medal (2011), Hans Sigrist Prize (1997), Genetics Society of America Medal (2000)
BopelAmerika
InstitusjonerHarvard Medical School
Howard Hughes Medical Institute
FagfeltBiologi

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
2009

Jack William Szostak (født 9. november 1952 i London, England) en polsk-britisk biolog og professor i genetikk ved Harvard Medical School og ved Alexander Rich Distinguished Investigator ved Massachusetts General Hospital som ligger i Boston. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 2009 sammen med Elizabeth Blackburn og Carol W. Greider for oppdagelsen av hvordan kromosomene er beskyttet av telomerer.

Szostak har bidratt mye til feltet genetikk. Han er blitt kreditert med byggingen av verdens første gjær med kunstige kromosomer. Det prestasjon hjalp forskerne å kartlegge plassering av gener hos pattedyr og med å utvikle teknikker for hvordan man skal manipulere genene. Hans prestasjoner på dette området er også medvirkende til Human Genome Project.

I dag fokuserer laboratoriet hans på utfordringer med å forstå livets opprinnelse på jorden og de gjør forsøk med byggingen av kunstige celler.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]