Roger W. Sperry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roger W. Sperry
Født20. august 1913
Hartford, Connecticut
Død17. april 1994 (80 år)
Pasadena
BeskjeftigelsePsykolog, nevrolog, lege, universitetslærer, fysiolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Chicago
Oberlin College
Hall High School
Doktorgrads-
veileder
Paul Alfred Weiss
FarFrancis Bushnell Sperry[1]
NasjonalitetUSA
Medlem av
7 oppføringer
Royal Society
Sovjetunionens vitenskapsakademi
Det pavelige vitenskapsakademi[2]
American Academy of Arts and Sciences
Det russiske vitenskapsakademi
American Philosophical Society[3]
National Academy of Sciences
UtmerkelserNobelprisen i fysiologi eller medisin (1981)
FagfeltNevropsykologi
Doktorgrads-
veileder
Paul A. Weiss
Doktorgrads-
studenter
Michael Gazzaniga

Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1981

Roger Wolcott Sperry (født 20. august 1913 i Hartford, Connecticut, død 17. april 1994) var en amerikansk nevropsykolog og nevrobiolog som ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1981 sammen med David Hunter Hubel og Torsten Nils Wiesel, på grunn av sitt arbeid med hjerneforskning.

Sperry studerte ved Hall High School i West Hartford, Connecticut, hvor han var en av stjernene i flere forskjellige idretter, og gjorde det godt nok faglig til å vinne et stipend ved Oberlin College. På Oberlin, var han kaptein på basketball-laget, og i tillegg spilte han baseball og fotball. Han fikk sin bachelorgrad i engelsk i 1935 og sin mastergrad i psykologi i 1937. Han fikk sin Ph.D. i zoologi fra University of Chicago i 1941, under ledelse av professor Paul A. Weiss. Sperry ble deretter tildelt ett postdoktorstipend sammen med Karl Lashley ved Harvard University.

Han forlot Harvard i 1946 til fordel for jobben som amanuensis, og senere som førsteamanuensis, ved Universitetet i Chicago. I 1952 ble han sjef ved Seksjon for nevrologiske sykdommer og blindhet ved National Institutes of Health. I 1954, aksepterte han en stilling som professor ved California Institute of Technology (Caltech), hvor han fremførte noen av sine mest berømte eksperimenter med en av hans daværende studenter Michael Gazzaniga.

I 1949 giftet Sperry seg med Norma Gay Deupree. De hadde en sønn, Glenn Michael, og en datter, Janeth Hope. På samme tid som han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin, led han av en alvorlig form av sykdommen Kuru og som da var i fremskredent stadium. Han hadde fått denne sykdommen som ung hjerneforsker gjennom kontakt med noen av den menneskelige hjernene som han hadde brukt under sine forskningseksperimenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.pas.va[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Notable Names Database[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]