Ragnar Granit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ragnar Granit
Ragnar Arthur Granit
Ragnar Granit
Født 30. oktober 1900
Riihimäki, Finland Finland
Død 12. mars 1991 (90 år)
Stockholm, Sverige
Yrke Lege
Statsborger i Finland Finland (1900–1941)
Sverige Sverige (1941–1991)
Medlem av Royal Society
Kungliga Vetenskapsakademien
Utmerkelse Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1967)
Statsborgerskap Finland, Sverige
Spesialitet Fysiologi: Nervesystemet

Ragnar Arthur Granit (født 30. oktober 1900 i Riihimäki, Finland, død 12. mars 1991 i Stockholm) var en finlandssvensk forsker innen fysiologi der hans største faglige interesse var nervesystemet. I 1967 vant han Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med Haldan Keffer Hartline og George Wald.

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1967

Granit ble uteksaminert fra Det medisinske fakultet på Helsingfors universitet i Finland. Under den andre verdenskrig ble Finland utsatt for angrep fra Sovjet under vinterkrigen (193940). På grunn av dette flyktet Granit over til nabolandet Sverige for asyl i 1940. Her fikk han raskt svensk statsborgerskap som gjorde det mulig for han å jobbe med sin forskning uten konstant frykt for den finsk-sovjetiske konflikten. Krigen endte 1945 og Granit forble tro mot sitt land og han er beskrevet som en patriotisk skikkelse. Han hadde hus i både Finland og Sverige, men fikk professorat i nervefysiologi ved Karolinska Institutet i Solna i 1946. Dette gjorde at han oppholdt seg mye i Sverige, og professoratet beholdt han til han gitt av med pensjon i 1967. Samme året vant han sammen med to andre kolleger Nobelprisen. Han uttalte selv at prisen var halvt svensk og halvt finsk fortjeneste. Granit døde i den svenske hovedstaden som 90-åring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(sv) Ragnar Granit i Biografiskt lexikon för Finland

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)