Vitamin C

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Askorbinsyre
Vitamin C
Kjemisk formel C6H8O6
Molekylær masse 176,13 g/mol
tetthet 1,65
Smeltepunkt 190 - 200 °C (nedbrytes)

Vitamin C, også kalt askorbinsyre, tilhører gruppen «vannløselige vitaminer». Vitamin C er viktig i oppbygging og vedlikehold av kroppens støttevev. Vitaminet er også nødvendig for å kunne regulere kroppens opptak av jern. Vitamin C er dessuten en antioksidant, som sammen med vitamin E bidrar til å nøytralisere angrep mot kroppen som kan skade celler, proteiner og arvestoff.

Langvarig mangel på vitaminet fører til skjørbuk. Symptomene er blødning i hud og slimhinner, i alvorlige tilfeller også i indre organer, løse tenner, kvalme og tretthet.

Vitamin C kan fremstilles kunstig, men forekommer i naturlig form mest i frukt og grønnsaker. Viktige kilder er appelsiner, paprika og poteter.

Askorbinsyre er et godkjent tilsetningsstoff i matvarer, og har E-nummeret E300.

Generelt om C-vitamin[rediger | rediger kilde]

C-Vitamin er det trivielle navnet på askorbinsyre. I vitamintilskudd brukes en form som kalles askorbat, f.eks. natriumaskorbat. Mens de fleste dyr danner C-vitamin i kroppen selv, hører mennesket til de få artene som ikke selv kan danne stoffet.

C-vitamin tas opp fra den delen av tynntarmen som starter nærmest magesekken (på latin: jejunum). Man anslår at det samlede innholdet av C-vitamin i kroppen under normale omstendigheter er cirka 1,5 gram.

Behovet for C-vitamin økes ved fysisk stress.

Hva bruker kroppen C-vitamin til?[rediger | rediger kilde]

C-vitamin/askorbats biokjemiske hovedfunksjon i kroppen er å fungere som et koenzym (hjelpestoff) i hydroksyleringen av prolin og lysin (aminosyrer) i proteinet kollagen. Kollagen er et protein som blant annet finnes i bindevev (bl.a. i sener, ligamenter og muskler), brusk og bein. Med for lave inntak av C-vitamin over tid vil man kunne utvikle skjørbuk. Siden kollagen ikke kan produseres blir disse vevene svakere, sår gror dårlig og blodkar blir skjørere. C-vitamin deltar også i regulering av jernopptaket. I tillegg er det påvist at C-vitamin har stor betydning for immunforsvaret, som beskytter mot blant annet virus og bakterier.[1][2] En tysk rapport fra IQWiG i 2009 slo derimot fast at c-vitamin ikke hjelper mot forkjølelse.[3] Rapporten er basert på forsøk utført av Cochrane Collaboration i Storbritannia, hvor 11 000 personer deltok i undersøkelsen. Problemet med denne undersøkelsen er bruken av lave doser. Ved bruk av store doser, jfr. Pauling, så blir resultatet motsatt.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]