Max Theiler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Max Theiler
Max Theiler 1951
Født30. jan. 1899[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Pretoria, Republikken Sør-Afrika (i dag Sør-Afrika)
Død11. august 1972 (73 år)
New Haven, New Haven County, Connecticut
Beskjeftigelse
Embete
Utdannet vedSt Thomas's Hospital Medical School
Universitetet i Cape Town
King's College
Rhodes University
Pretoria Boys High School
NasjonalitetSørafrikansk
Amerikansk
UtmerkelserNobelprisen i fysiologi eller medisin (1951)
BopelUSA
ArbeidsstedHarvard University
Rockefeller University
FagfeltVirologi

Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1951

Max Theiler (født 30. januar 1899 i Pretoria i Sør-Afrika, død 11. august 1972 i New Haven i New Haven County i Connecticut i USA) var en sørafrikansk-amerikansk lege, virolog og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1950 for sine oppdagelser vedrørende gulfeber. Theiler oppdaget viruset som forårsaker gulfeber, og han lagde også en vaksine som beskytter mot viruset.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Max Theiler var sønn av Arnold Theiler som var veterinærbakteriolog. Han begynte på studiene ved Pretoria Boys High School, og fortsatte ved Rhodes University College og University of Cape Town hvorfra han gikk ut i 1918.

Han forlot Sør-Afrika for å studere ved St Thomas's Hospital Medical School, King's College London og ved London School of Hygiene and Tropical Medicine. I 1922 ble han tildelt et diplom i tropisk medisin og hygiene og fikk et lisensiat ved Royal College of Physicians i London og ble medlem av Royal College of Surgeons of England.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Theiler ønsket å fortsette en karriere innen forskning, så i 1922 tok han en stilling ved Harvard University ved avdelingen for tropisk medisin. Han tilbrakte mange år med å undersøke amøbedysenteri og forsøkte å utvikle en vaksine fra rottebittfeber. Han ble assistent til Andrew Sellards og begynte å arbeide med gulfeber. I 1926 motbeviste de Hideyo Noguchi og teorien om at gulfeber ble forårsaket av bakterien Leptospira icteroides, og i 1928, året etter at sykdommen endelig ble identifisert som et virus, viste de at de afrikanske og søramerikanske virusene er immunologisk identiske. Dette fant de ut etter at Adrian Stokes hadde indusert gulfeber i rhesusaper fra India. I løpet av denne forskningen ble Theiler selv smittet av gulfeber, men overlevde og utviklet immunitet.

I 1930 flyttet Theiler til Rockefeller Foundation i New York, hvor han senere ble direktør for viruslaboratoriet og tilbrakte resten av sin karriere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Max-Theiler, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000004401, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 61131[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id theiler-max, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]