Hopp til innhold

Nobelmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nobel Prize Museum
Nobelmuseets entré fra Stortorget 2009.
StedSveriges flagg Stockholm
TypePersonmuseum
MuseumsdirektørErika Lanner (2019-)
Etablert1. apr. 2001
Åpnet2001
Kart
Nobelmuseet
59°19′31″N 18°04′15″Ø
AdresseStortorget 2, 103 16 Stockholm
Nettstedhttps://nobelprizemuseum.se/

Nobelmuseet ovenfra.

Nobelprismuseet (engelsk: Nobel Prize Museum) er et museum om nobelprisen og nobelprisvinnerne. Muséet ligger i BörshusetStortorget 2 i Gamla stan i Stockholm. Det ble innviet i 2001, i forbindelse med 100-årsfeiringen av nobelprisen. Leder er Erika Lanner.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

På Nobelprismuseet presenteres oppfinneren og entreprenøren Alfred Nobel og alle nobelprisvinnerne, fra fysikkprisvinneren Wilhelm Conrad Röntgen i 1901 til de siste nobelprisvinnerne. Blant de mer kjente er Marie Curie (Fysikkpris 1903 og kjemipris 1911), fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi (1991) og litteraturprisvinneren Tomas Tranströmer år 2011. Muséet organiserer guidede turer og viser filmer og gjenstander tilknyttet nobelprisen. I tilslutning til muséet finnes butikk og kafé.

Bibliotek[rediger | rediger kilde]

Nobelprismuseets forskningsbibliotek ble innviet i 2005 og ligger i kjelleren til Börshuset. Det er et humanistisk spesialbibliotek med litteratur om Alfred Nobel, nobelprisen og nobelprisvinnere. Øvrige områder som er vektlagt er museologi, idéhistorie og vitenskapshistorie. Samlingen består nå av drøyt 5000 monografier, der det meste er søkbar via den svenske nasjonale bibliotekkatalogen LIBRIS. Biblioteket er åpent for allmenheten og nås via Källargränd 4.

Nobelsenter[rediger | rediger kilde]

Da lokalene er underdimensjonerende for virksomheten, planlegger Nobelstiftelsen å bygge Nobelssenteret i Slussen, dit muséet skal flytte. De nye lokalene er forventet å bli innviet i 2031. I april 2014 ble David Chipperfield kåret til vinneren av arkitektkonkurransen for utformingen av det nye huset.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Bygning[rediger | rediger kilde]

Fra samlingene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]